marți

16 aprilie, 2024

7 februarie, 2022

Studenții români se poziționează spre finalul unui clasament european în ceea ce privește cunoștințele legate de teoria evoluției și acceptarea ei, și pe locul 6 în topul privind asocierea cu credințele religioase. Concluzia aparține unui studiu citat în revista Sinteza de către Alexandru Stermin, care predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș‑Bolyai cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană.

Studiul a apărut în publicația științifică Evolution: Education and Outreach și a fost realizat de un grup de cercetători care au analizat rezultatele unui sondaj efectuat pe 9.200 de studenți de anul I din 26 de țări europene, printre care și România.

Autorii au evaluat gradul de acceptare a teoriei evoluției vieții în raport cu mai mulți factori, printre care cunoștințele teoretice legate de evoluționism și credințele religioase.


Principalele concluzii generale:

  • În pofida mediilor culturale și a sistemelor educaționale diferite, studenții europeni din primul an acceptă în general teoria evoluției, dar nu au cunoștințe consistente despre aceasta, chiar dacă sunt înscriși într-un program de studiu legat de biologie.
  • Principalul factor de influență în acceptarea evoluției este resprezentat de credința religioasă, în timp ce cunoștințele despre teoria evoluției și interesul pentru subiectele biologice cresc acceptarea acestei teorii într-o măsură mult mai mică decât credința religioasă.
  • De aceea, analiză a surprins că studenții foarte religioși acceptă evoluționismul cu o rată semnificativ mai scăzută decât cei nereligioși.
  • În general, studenții care au un grad scăzut de acceptare a teoriei evoluției, au un nivel scăzut de cunoștințe legate de biologia evoluționistă și se asociază într-un grad ridicat cu o credință religioasă.
  • Efectul vârstei și sexului, precum și afilierea țării, denumirea studenților și dacă un student este sau nu înscris într-un program universitar legat de biologie, este neglijabil.

Precizările privind România:

  • România este tot pe locul 22 din 26 în ceea ce privește gradul de cunoștințe în materie de evoluționism, între Grecia și Slovacia. Pe primul loc, cu cele mai bune cunoștințe sunt studenții din Finlanda iar pe ultimul loc Letonia. În cadrul studenților care urmează o facultate ce are legătură cu biologia, 100% din cei finlandezi și olandezi și 94,8% din studenții spanioli au avut un scor foarte mare la evaluare cunoștințelor legate de biologia evoluției.
  • În rândul asocierii cu o credință religioasă, România este pe locul 6, între Slovacia și Croația. Cel mai înalt scor a fost evaluat la studenții din Bosnia și Herțegovina și cel mai scăzut la Olanda, apropiat de cel din Finlanda și Suedia.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: