fbpx Modifică Setările

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Studiu Pew Research: Religie, cultură, democrație. Cum stau statele europene la aceste aprecieri și ce cred românii despre religia și cultura lor

de Iulian Soare 14.5.2017

În țările ortodoxe din fostul bloc comunist există o asociere mult mai puternică între religie și identitatea națională, iar populația majoritară este mai înclinată să creadă că aparține unei culturi superioare, comparativ cu statele preponderent catolice, potrivit unui amplu studiu Pew Research Center.

În România, unde populația ortodoxă declarată ajunge la 86% din totalul locuitorilor, 74% dintre respondenţii români cred că este important să fii ortodox pentru a te numi cetăţean al României, iar alţi 54% se declară mândri pentru că provin din România, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.

Din statele UE, doar grecii consideră mai importantă apartenența la ortodoxie pentru a te defini grec.

Statele preponderent catolice au procente mult mai mici de populație care fac aceste asocieri:

Grecia, Bulgaria și România sunt și singurele state UE cuprinse în sondaj care se clasează în top 10 la convingerea că țara lor are o cultură superioară. Mai precis, statele cu o pondere mare de respondenți care au răspuns afirmativ la afirmația: “Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora”.

În rândul statelor catolice, cel mai mare procent s-a înregistrat în Polonia – 55% din intervievați, cu 11 puncte procentuale sub totalul din România.

În ceea ce privește Grecia, date confirmă ceea ce se știa, deja, că elenii sunt cei mai mândri de cultura lor:

Aproape jumătate din români nu cred că democrația este cea mai bună alegere în orice situație

În 11 din cele 18 state  unde s-a realizat sondajul Pew Research, cei care preferă în mod categoric democrația sunt majoritari. Majorități clare nu s-au înregistrat însă decât în Grecia (77%) și Lituania (64%).

În România, doar 52 optează clar pentru democrație, în timp ce 29% cred că sunt preferabile guvernările nedemocratice în anumite situații:

Aproape 60% din respondenți cred că Biserica trebuie finanțată de stat

În statele catolice, cei care cred că religia trebuie total separată de politicile de guevernare reprezintă majoritatea, în tomp ce în țările preponderent ortodoxe, majoritari sunt cei care consideră ormal ca statul să sprijine la răspândirea valorilor religioase și să finanțeze Biserica:

Mai mult de jumătate din români cred că este nevoie de o Rusie puternică pentru a echilibra influența Vestului

Tot Grecia, Bulgaria și România sunt singurele state UE în care sunt majoritari cei care cred că este nevoie de o Rusie puternică pentru a contracara influența Occidentului:

Procentele sunt mai mari acolo unde sunt mai răspândite opiniile potrivit cărora cultura națioanlă este în conflict cu valorile occidentale.

Tot în statele preponderent ortodoxe, este mai extinsă percepția că firmele rusești au o influență economică bună în țara lor. 

România și Ucraina sunt singurele state ortodoxe unde este mai mare ponderea celor care consideră că influența companiilor americane, în comparație cu cei care cred pozitivă influența firmelor rusești.

Studiul a fost realizat în 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2015.

De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/- 4,5 puncte.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.5.2017

5 comentarii

 1. Truia Dan
  14.5.2017, 11:59 pm

  Rezultatele sondajului mi se par veridice.
  Este normal sa existe diferente de perceptie in problemele democratiei, identitatii nationale, rolului bisericii intre tarile ortodoxe si cele catolice. Din pacate, diferentele sunt in defavoarea tarilor ortodoxe dar asta e istoria devenirii lor ca popoare si tari.

 2. Tanabe
  15.5.2017, 2:15 am

  Cred ca sunt facute anapoda sondajele! Care sunt romanii aia care consudera ca influenta Rusiei trebuie sa fie mare, pentru a contracara Occidentul? Daca e adevarat, inseamna ca romanii sunt un popor de ratati, fara cultura; daca ar fi avut o cultura superioara altora, cum se zice ca ar fi reiesit din alt sondaj, ar fi stiut ce a insemnat pentru istoria Romaniei influenta Rusiei, adica zeci de ani de inapoiere, comunism, lagare etc…

 3. ION
  15.5.2017, 7:47 am

  INTERESANT!!
  Daca doriti…autorul sau altii…analizati faptul ca Ukraina si Romania sunt in aceeasi grupa de date..mereu impreuna!
  Asta ar sugera ceva chestiuni despre starea profunda a popoarelor acestea…! Este o treaba de sociologie si istorie care ar merita analizata!
  Uitati-va mai atent la ukrainenii …care nu sunt ..mare parte …decat slavizati fara sa fie absolut slavi…genetic!
  Cam ca bulgarii!
  Atunci ce sunt ei?..Ce au fost ei!?

  • Ghita Bizonu'
   15.5.2017, 10:06 am

   Ucraina (adica Langa Regat) este de fpat prima Rusie (Kieveana). NU as paria ca nu sunt slavi .. desi au primit si aportul altor gruouri etnice …
   Apoi nu stiu cum a fots intrevarea cu Rusia… Mie persdonal imi cam pute a manipulare (romanii sunt in gnl rusofobi oar numarul de cititori de Dostoiescki sau Tolstaoi sau de ascultatairo ai lui Ceaikosbku este fatalmente redus)
   De fapt tot studiul mi se pare ca este o manipulare ..

 4. Ghita Bizonu'
  15.5.2017, 10:36 am

  Studiul asta mi se pare o manipulare si nu mpar mira daca a fpots finanta de John Templeton Foundation (protestanti evanghelisti).
  Ce se omite este fpatulca statele ortodoxe au un trecut istoric comun.. Adica au avut mult de luptata cu musulmanii. Poate tineti minte .. zilele trecute am sarbatorit 140 de ani de cadn nepma decalrat independenta. grecii, bulgarii, romanii, partial ucrinienii au fost sub stapnaire otomana. In plus noi si rusii am mai avit parte si de “binecuvantarea” tatarasca. Pesmene ca si aici intra si ideea cu o anume superioritate culturala (mai ales in ce priveste comparatia cu tatarii) . Cat despre greci .. chiar si cei mai retradati au azuit ceva ca acum peste 200 de ani ei erau intectualii lumii (dar nu le cereti prea multe detalii .. ca nu stiu. Ma refer la grecu de rand)
  La care se adauga si ceva neintelgeri cu veinii catolici – adica polonezi si unguri .. state “apostolice” care au urarit convertirea “schismaticilor” folosind si sabia .. De aici pesmene si cazul polonez 55% din intervievați sunt convinsi de superioritatea culturii lor (in comparatie cu ucrainenii si rusii presupun. Ca doar nu cu germnaii!)
  SI as zice ca prozelitismul destul de agresiv a unor “misionari” americani “ahuta” si el . Personal am descoperit ca scap maiuosr de unpopa inistent dceat de 2-3 tinerele care vir sa imi bage pe gat Turnul de Veghe (eu ma declar ortodox. Sunt prin botez si maostenire culturala. Dar nu ma cauati prin biserici .. latfle decta cu ocazia unor inmormantari si botezuri… cadn nu am ce face trbe sa fac act de prezenta!)
  Concluzia: Pew Research Center alovrat marfa comandata. Ca au si ei credite la banci!

  PS. recunosc ma ramas cu sechele rsristice. Verific cat pot “dosarul de cadre” si in acest caz “Some projects are funded by the Evangelical Protestant John Templeton Foundation” . Recunosc si astia au niste misionari care sunt mai incapatanati decat popii .. asca ca unora le0ma imbunatit cunosterea expresiilor “neaose” (popa nu escaladeaza dupa un “plimba ursu’ parinte!” da misionaru are soricu gros)

Lăsați un comentariu


Stiri

Rectificare bugetară: Deficitul – revizuit de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB. Economia va consemna o scădere de 3,8% din PIB în 2020

Alexandra Pele

A doua rectificare bugetară din acest an a fost construită pe o prognoză revizuită a evoluției economiei. Deficitul bugetar a fost majorat de la 6,7%… Mai mult

Europa

Franța își sporește prezența militară în Mediterana, cu scopul ”evaluării autonome” a acțiunilor Turciei

Iulian Soare

Franţa a trimis două nave ale Marinei militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane, a anunțat joi ministrul francez al Apărării,… Mai mult

Stiri

Gaze din Marea Neagră: Prima platformă de extracție a BSOG este pe jumătate gata – Gazoductul spre țărm, terminat în acest an

Adrian N Ionescu

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), concesionarul perimetrului XV Midia de gaze naturale din Marea Neagră, a realizat 33% din proiectul de investiție în exploatarea… Mai mult

Stiri

Belarus nu e Ucraina – șanse infime pentru succesul unei revoluții portocalii la Minsk

Razvan Diaconu

Scenele din Belarus cu protestatari care ridică baricade în stradă pentru a opri atacurilor poliției evocă o altă revoltă produsă în zona-tampon dintre Rusia și… Mai mult

Europa

Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, împrumută Schaeffler AG, un lider german al piețelor europene, inclusiv în România

Adrian N Ionescu

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a aprobat un împrumut de 50 de milioane de euro grupului german Schaeffler AG, unul dintre producătorii proeminenți de componente… Mai mult

Stiri

Avertisment Administrația Porturilor Maritime: La Constanța e depozitat de 9 ori mai mult azotat de amoniu decât a explodat la Beirut

Vladimir Ionescu

Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în Portul Constanța, a anunțat joi  Administrația Porturilor Maritime, care a atras atenția că toți… Mai mult

Europa

Spania / Prăbușire a sectorului ce contribuie cu 12% la PIB: aproape 98% mai puțini turiști străini în iulie, față de anul trecut

Iulian Soare

Numărul de turiști străini în Spania a fost în iulie a fost similar celui din iunie, de 204.926, cu aproape 98%, comparativ cu aceeași lună… Mai mult