marți

3 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 octombrie, 2020

Preşedintele Emmanuel Macron a anunțat, vineri, într-un discurs așteptat de întreaga Franță, legea împotriva separatismului islamic, pentru întărirea secularismului și revenirea la legile și valorile Republicii.

Proiectul de lege contra separatismului va fi prezentat pe 9 decembrie în guvern, a precizat preşedintele francez.

Acesta va include mai multe măsuri cum ar fi obligaţia oricărei asociaţii care solicită o subvenţie publică de a semna o cartă de laicitate, o încadrare consolidată a şcolilor private confesionale şi limitarea strictă a pregătirii şcolare la domiciliu.


”Eu vreau să nu existe nicio confuzie, niciun amalgam, dar forţa este de a constata că există un islamism radical care conduce la negarea Republicii”, a insistat Macron, citând în special ”deşcolarizarea copiilor”, ”dezvoltarea de practici sportive şi culturale” comunitare, ”îndoctrinarea, negarea principiilor noastre, egalitatea bărbat/femeie”.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că toţi copiii trebuie şcolarizaţi obligatoriu de la vârsta de trei ani, iar şcoala la domiciliu va fi strict limitată la cazurile medicale. Măsura va afecta comunitatea musulmană din Franţa. Peste 50.000 de copii învaţă la domiciliu, potrivit presei franceze.

Franţa trebuie să ”atace separatismul islamist”, un ”proiect conştient” care vizează să ”creeze o ordine paralelă şi să nege Republica”, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un discurs rostit la Mureaux, o suburbie sensibilă din regiunea pariziană.

”Există în acest islamism radical (…) o voinţă revendicată de a afişa o organizare metodică pentru a încălca legile Republicii şi a crea o ordine paralelă a altor valori, a dezvolta o altă organizare a societăţii”, a adăugat şeful statului francez, care a apreciat că islamul este ”o religie care trăieşte o criză astăzi peste tot în lume”.


Emmanuel Macron a apreciat totuşi că autorităţile au partea lor de responsabilitate în fenomenul de ”ghetoizare” a cartierelor. ”Am concentrat populaţii în funcţie de originea lor, nu am recreat suficient mix, suficientă mobilitate economică şi socială”, a spus el.

Cu acelaşi prilej, Macron a anunţat că interdicţia asupra simbolurilor religioase, care afectează în special femeile musulmane care poartă eşarfe sau văluri, va fi extinsă şi la angajaţii din sectorul privat care furnizează servicii publice.

Statul va avea, de asemenea, puterea de a interveni acolo unde autorităţile locale fac concesii inacceptabile islamiştilor, a spus Macron, care a menţionat ”meniuri religioase” în cantinele şcolare sau acces segregat la piscine.

Acest discurs, extrem de aşteptat şi amânat de mai multe ori, intervine într-un context dificil după atacul cu armă albă comis în urmă cu o săptămână de către un tânăr pakistanez la Paris, în faţa fostei redacţii a săptămânalului satiric Charlie Hebdo, care în ianuarie 2015 a fost ţinta unui atentat jihadist.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: