sâmbătă

20 aprilie, 2024

20 iulie, 2022

Străinii și-au redus deținerile de titluri de stat românești, până la 16,4% din totalul valorii emisiunilor  în aprilie 2022, potrivit strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2022-2024, prezentată Guvernului în ședința de miercuri.

Nivelul din aprilie 2022 este mai mic decât cel din 2021 (16,6%) și mult mai mic decât cele din 2020 (21%) sau 2019 (19,3%).

Una din cauze este apropierea României de războiul Rusiei în Ucraina, care i-a descurajat pe investitorii străini mai mult decât criza economică declanșată de pandemia coronavirus.


Ministerul Finanțelor vede avantajul unor dețineri „relativ reduse nerezidenților înregistrate în perioada 2020 – aprilie 2022”: străinii au avut mai puțin de vândut odată cu creșterea amenințărilor războinice  și declanșarea războiului în Ucraina.

Deținerile reduse „au limitat vulnerabilitatea pieței interne la perioadele de volatilitate, când investitorii au tendința de a-și lichida sau reduce expunerile pe țările emergente”, spune documentul citat.

Ministerul Finanțelor recunoaște că prezența investitorilor nerezidenți ar putea fi crescută de existența unor condiții și instrumente de tranzacționare precum instrumentele derivate de administrare a riscurilor în România (swap-uri pentru maturități mai lungi). Tocmai astfel de instrumente sunt însă o măsură a riscului plasamentelor în titlurile de stat românești.

Tabloul creditorilor: băncile, fondurile de pensii private și populația

Băncile comerciale au continuat să aibă majoritatea deținerilor emise pe piața internă la sfârșitul anului 2021, cca 51% din volumul total, în creștere față de sfârșitul anului 2020 (47,3%)


Băncile sunt urmate de fondurile de pensii care au înregistrat o creștere a deținerilor la 19,9% la sfârșitul anului 2021 față de 18,5% la sfârșitul anului 2020.

În anul 2021 s-au emis titluri de stat pe piața internă în valoare totală de 70,4 miliarde echivalent lei, incluzând obligațiuni de stat denominate în euro în valoare de 1,7 miliarde euro și titluri de stat destinate populației în valoare de 9,3 miliarde lei, reprezentând 52,2% din necesarul brut de finanțare al administrației publice centrale.

Pentru anul 2022, valoarea estimată a fi atrasă prin emisiuni de titluri de stat pentru populație prin intermediul Programelor Tezaur și FIDELIS este de cca 10 miliarde echivalent lei.

În iunie deja fuseseră atrase de la populație 8,04 miliarde de lei. De la debutul celor două programe statul a luat cu împrumut de la populație peste 29 de miliarde de lei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: