vineri

24 mai, 2024

27 iunie, 2022

Populația a împrumutat Ministerul Finanțelor cu echivalentul a 291,4 milioane de euro prin cele 4 emisiuni de titluri de stat din seria Fidelis, derulate în luna iunie. Suma totală atrasă de stat a fost inferioară cu echivalentul a peste 106 milioane de euro față de cea obținută prin emisiunile din luna martie.

Cele două emisiuni în lei din iunie au totalizat aproape 927,7 milioane de lei (187,5 mil. euro la cursul din 21 iunie, ultima zi de subscrieri), iar cele în euro au totalizat 103,94 milioane de euro.

La emisiunile în lei din martie, Ministerul Finanțelor a strâns peste 1,12 miliarde de (226,5 mil. euro la cursul din 1 aprilie) și respectiv peste 171,4 milioane de euro, prin emisiunile în moneda europeană.


Emisiunile  din iunie în lei au beneficiat de dobânzi mult mai mari decât cele din martie, după ce rata inflației a crescut vertiginos, până la 14,5%.

Listarea la Bursă – salutară, condițiile emisiunilor – insuficiente

Cu toate acestea, românii au plasat mai puțini bani decât în martie, chiar dacă titlurile sunt listate la Bursa de Valori București (BVB), unde teoretic, pot debloca sumele subscrise prin tranzacții.

Listarea titlurilor de stat Fidelis pentru populație este salutară, dar problema este cea a  lichidității foarte reduse a tranzacțiilor pe titlurile de stat.

Dobânzile oferite de Ministerul Finanțelor sunt competitive cu cele bonificate de bănci, dar românii bogați, singurii care ar fi putut subscrie minim 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro (așa cum o cer prospectele de emisiune) se pot califica la serviciile de private banking, unde li se pot oferi randamente mai mari în urma negocierilor.


Dacă logica unor minime de subscriere ridicate se bazează pe costurile de emisiune, nu și atractivitatea titlurilor pentru investitorii la bursă.

Emisiunile din iunie au fost listate la Bursă sub simbolurile R2306A (în lei, scadența la 24 iunie 2023, dobândă 7,2% p.a.), R2506A (în lei, scadența la 24 iunie  2025, dobândă 7,8% p.a.), R2306AE (în euro, scadența la 24 iunie 2023, dobândă 1,40% p.a.) și R2406AE (în euro, scadența la 24 iunie 2024, dobândă 2,3% p.a.).

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: