marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că se va deplasa în curând în Turcia pentru a discuta despre primirea Suediei în Alianţă.

„Am vorbit cu preşedintele Erdogan în această săptămână (…) şi, de asemenea, voi merge la Ankara în viitorul apropiat pentru a continua să abordăm modul în care putem asigura aderarea Suediei cât mai rapid posibil”, a declarat jens Stoltenberg la Oslo, citat de reuters, agenție preluată de Agerpres.

„Sunt încrezător că Ungaria va ratifica şi ea protocolul de aderare”, a mai spus Stoltenberg la reuniunea de la Oslo.

Stoltenberg: Sarcina NATO este să ne asigurăm că Ucraina învinge


„Toți aliații sunt de acord că ușa NATO este deschisă pentru noi membri”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo. „Nu este treaba Moscovei să aibă un drept de veto împotriva extinderii NATO”.

Jens Stoltenberg a mai declarat joi că cea mai importantă sarcină a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge în războiul împotriva Rusiei – și de a împiedica conflictul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei. „Acesta este motivul pentru care ne-am sporit prezența majoră în liniile de est pe teritoriul NATO”, a spus el.

Suedia şi vecina sa Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa „teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară. În ce o priveşte, Budapesta a menţionat neînţelegeri cu Suedia privind fondurile UE. Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Suedia, lege nouă cu privire la terorism

Răspunzând unei condiţii-cheie a Ankarei, parlamentul suedez a adoptat o nouă lege care interzice activităţile legate de grupări extremiste, întărându-şi astfel legislaţia cu privire la terorism. Noua lege intră în vigoare joi.


La rându său, şeful diplomaţiei suedeze a apreciat joi că ţara sa îndeplineşte toate condiţiile de aderare la NATO, şi a chemat Turcia şi Ungaria să renunţe la opoziţie.

„Suedia şi-a ţinut toate angajamentele pe care ni le-am asumat la summitul de la Madrid de anul trecut, inclusiv o nouă legislaţie cu privire la terorism”, a declarat Tobias Billstrom. „A sosit timpul ca Turcia şi Ungaria să înceapă să ratifice aderarea Suediei la NATO”, a apreciat el, conform Agerpres.

”Acesta nu a fost niciodată un sprint, este un maraton, căruia îi vedem acum finalul”, a adăugat ministrul suedez.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: