marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2023

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că sunt necesare ”mai multe discuţii între grupurile parlamentare” înainte ca Budapesta să ratifice cererilor de aderare ale Finlandei şi Suediei la NATO, anunță Reuters.

Vorbind la radioul public, Viktor Orban a spus că le-a cerut parlamentarilor Fidesz să susțină cererile satelor nordice, adăugând totuși că ”unii deputați nu sunt foarte entuziasmați” de extindere și au cerut discuții suplimentare pe această temă.

Parlamentele tuturor celor 30 de state membre NATO trebuie să ratifice orice cerere de aderare la alianță.


Parlamentarii din Ungaria au programat un vot în această chestiune pe 6 martie, potrivit agendei parlamentului publicată online.

Viktot Orban: Trebuie să fim atenți la sensibilitățile Turciei

Viktor Orban a adăugat că, în cele din urmă, ar trebui clarificat faptul că Ungaria sprijină aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, dar a spus că și îngrijorările Turciei cu privire la intrarea Suediei ar trebui să fie auzite, altfel efortul de extindere ar putea eșua. „În ceea ce privește Turcia, ei sunt și aliații noștri și, prin urmare, trebuie să le auzim vocea”, a spus premierul Orban.

Ankara afirmă că Stockholm găzduiește membri ai unor grupări teroriste. Turcia a indicat recent că va aproba doar cererea Finlandei pentru aderarea la NATO. Ungaria a spus că problema extinderii NATO a fost amânată din cauza urgenței în adoptarea de legislație necesară pentru deblocarea fondurilor Uniunii Europene.

„Trebuie să fim atenți la sensibilitățile Turciei deoarece, în final, întregul proces se va bloca. Dacă nu există o soluție la problema Turciei, atunci extinderea ar putea eșua”, a mai precizat premierul Orban.

”Unii parlamentari” Fidesz sunt îngrijorați de extinderea graniței NATO – Rusia


Ministrul german de externe Annalena Baerbock a cerut săptămâna trecută Turciei și Ungariei să permită Finlandei și Suediei să adere la NATO, declarând că se așteaptă ca toți membrii NATO să ratifice cererile de a adera la alianța „fără întârziere”.

Viktor Orban a spus că unii parlamentari membri ai partidului de guvernământ sunt îngrijorați de extinderea graniței comune a NATO cu Rusia cu peste 1.000 de km, indicând potențiale riscuri geopolitice care decurg din intrarea Finlandei.

„Sunt în tabăra celor care îndeamnă la calm”, a spus Viktor Orban, descriind dezbaterea despre extinderea NATO cu parlamentarii săi.

„Înțeleg, în plus, sunt de acord cu punctul de vedere al grupului parlamentar că nu totul este bine. Totuși, le-am cerut ca până la urmă să fie clar că în principiu susținem intrarea Suediei și a Finlandei în NATO. Cu toate acestea, unele discuții serioase sunt necesare în prealabil”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: