sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 martie, 2023

Ankara nu dă semne că ar ridica blocada asupra aderării Suediei și Finlandei la NATO. Reprezentanții celor trei țări s-au reunit pentru prima dată din noiembrie, în contextul în care oficiali ai alianței au cerut Turciei să aprobe cererile statelor nordice de aderare la NATO.

Suedia, transmite Politico, a prezentat întâlnirea ca un pas înainte – indiferent de lipsa rezultatelor concrete. „Cel mai important lucru, astăzi, este că ne-am adunat”, a declarat presei negociatorul suedez Oscar Stenström după discuțiile purtate la sediul NATO din Bruxelles. Părțile, a spus el, „au fost de acord cu alte întâlniri”.

28 dintre cei 30 de aliați ai NATO au aprobat cererile de aderare formulate de Suedia și de Finlanda, doar parlamentele Turciei și Ungariei încă nu au ratificat cererile de aderare.


Ankara, Stockholm și Helsinki au semnat un memorandum care subliniază măsurile pe care părțile ar urma să ia pentru a răspunde preocupărilor Turciei privind exporturile de arme și terorism la summit-ul alianței de la Madrid vara trecută, când liderii NATO au decis să invite Suedia și Finlanda să i se alăture.

Dar, în ciuda schimbărilor din Finlanda și Suedia, Ankara a continuat să blocheze aderarea și să ridice obiecții – în special împotriva Suediei. Tensiunile s-au adâncit în special după ce un politician danez de extremă dreaptă a ars o copie a Coranului la Stockholm, lângă ambasada Turciei, în ianuarie.

Deși nu este clar exact ce urmărește Turcia cu acest blocaj, există speculații în cadrul alianței că întârzierea se datorează parțial considerațiilor politice interne ale președintelui Recep Tayyip Erdoğan, precum și efortului de a câștiga avantaje în relația Ankarei cu Washington.

Oscar Stenström, negociatorul suedez, a spus că Turcia recunoaște modul în care Suedia și Finlanda „au luat măsuri concrete”, caracterizând acest lucru drept „un semn bun”.

Termenul limită: summit-ul de la Vilnius


Întârzierea aprobării cererilor a alimentat frustrarea în întreaga alianță. Acum, există tot mai multe speculații cu privire la faptul că Finlanda ar putea ajunge să adere la NATO înaintea Suediei.

Pentru aliații NATO, un obiectiv cheie este obținerea aprobării Turciei și Ungariei pentru aderarea ambelor state nordice înainte de următorul summit al liderilor alianței, programat pentru iulie, la Vilnius.

O întârziere dincolo de adunarea anuală, se îngrijorează oficialii, ar putea fi jenantă pentru alianță. Întrebat dacă este realist ca Suedia să se alăture NATO înainte de summit, Oscar Stenström a refuzat să avanseze un termen.

„Obiectivul meu, ca negociator șef, este ca asta să se întâmple cât mai curând posibil, desigur; dar nu pot promite o dată. Acum ne concentrăm pe livrarea angajamentelor pentru a ne atinge ținta”, a spus oficialul suedez.

Helsinki și Stockholm au primit deja garanții de securitate de la numeroși aliați NATO, minimizând riscurile la adresa securității lor. Dar o întârziere ar complica totuși procesele de planificare ale alianței și ar putea afecta credibilitatea sa politică.

Există, totuși, speranța în cadrul alianței că Ankara ar putea aproba cererile după alegerile parlamentare și prezidențiale din Turcia – așteptate în luna mai, înainte de summit-ul de la Vilnius.

„Acum este timpul ca toți aliații să încheie procesul de ratificare și să salute Finlanda și Suedia ca membri cu drepturi depline ai alianței înaintea viitorului summit NATO de la Vilnius”, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Într-o declarație după trilaterala de la sediul NATO, Jens Stoltenberg a spus că părțile „au convenit că ratificările rapide atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia ar fi în interesul tuturor” și „au convenit să continue cooperarea în acest format și să se reîntâlnească înainte de summit-ul de la Vilnius”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: