marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 noiembrie, 2021

Statul vizează să atragă circa cinci miliarde de lei de pe piața internă în noiembrie, potrivit unui program publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În octombrie, Finanțele vizau să obțină finanțări de circa 5,6 miliarde de lei. Din calculele CursDeGuvernare, pe baza datelor Băncii Naționale a României (BNR) reiese că valoarea totală a sumelor adjudecate luna trecută a fost de doar 3,4 miliarde de lei, sub 60% din cât spera statul să atragă din piață.

Dintre cele nouă licitații organizate în octombrie, patru s-au încheiat fără nicio sumă adjudecată. Cele două licitații de certificate de trezorerie n-au avut, la rândul lor, niciun succes.


În noiembrie, Finanțele speră să atragă de la investitorii locali circa patru miliarde sub formă de emisiuni de obligațiuni și 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie. La aceste sume s-ar putea adăugat alte 600 de milioane de lei, titluri de stat emise în cadrul unor sesiuni suplimentare de oferte necompetitive aferente licitațiilor principale.

Necesarul de finanțare a fost revizuit în toamna acestui an, ca urmare a rectificării bugetare pozitive, în urma căreia au fost majorate veniturile, dar și deficitul, la 135 de miliarde de lei. Deficitul din acest an ar urma să fie cu circa cinci miliarde de lei în mai mare decât estimarea anterioară.

Astfel, guvernul anticipează că trebuie să împrumute 83,8 miliarde de lei pentru finanțarea sa și circa 51 de miliarde de lei pentru a plăti datorii mai vechi care ajung la scadență în acest an.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministerul Finanțelor are la activ trei licitații pe piețele financiare internaționale în acest an, cea mai recentă în iulie, când a împrumutat 3,5 miliarde de euro, atingându-și astfel targetul de a atrage 10,5 miliarde de euro de la investitorii externi.


De pe piața internă, statul vizează să atragă circa 80 de miliarde de lei în acest an.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: