vineri

26 aprilie, 2024

țările cu cele mai mari salarii

12 septembrie, 2023

Ministerul Finanțelor a atras această sumă prin două emisiuni de obligațiuni pe cinci și zece ani. Costurile la care a vândut obligațiunile au fost în final de 5,52% pentru emisiunea cu maturitatea la cinci ani și 6,49% pentru cea cu maturitatea la 10 ani.

Subscrierile din partea băncilor și investitorilor, s-au ridicat la 9 miliarde de euro, iar după anunțarea condițiilor de împrumut au coborât la circa 7,5 miliarde euro.

Este a treia ieșire a Ministerului de Finanțe pe piețele externe, după cele două făcute la început de an. Atunci statul a atras două miliarde de euro și 4 miliarde de dolari.


În primele opt luni din acest an, statul s-a împrumutat cu 133,5 miliarde lei, confrom datelor Ministerului Finanțelor. Pentru finanțarea deficitului bugetar, statul trebuie să se împrumute în acest an cu 160 miliarde lei, sumă ce va fi majorată proporțional cu depășirea țintei de deficit stabilită la 4,4% din PIB.

Spre comparație, în urmă cu aproape patru ani în urmă, în ianuarie 2020, statul se împrumuta tot cu 3 miliarde euro de pe piețele externe prin două emisiuni de titluri de stat la costuri de 2% pentru cele cu maturitate de 12 ani și 3,5% pentru cele de 30 de ani.  

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: