joi

30 mai, 2024

1 februarie, 2023

Rezervele valutare ale României au atins nivelul record de 50,2 miliarde de euro în ianuarie, în creștere cu 3,5 miliarde de euro față de nivelul de la sfârșitul lunii decembrie 2022, inclusiv ca urmare a împrumuturilor externe realizate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în prima lună a anului, reiese din datele publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).

În cursul lunii ianuarie au avut loc următoarele operațiuni:

  • Intrări de 4.754 milioane de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor denominate în dolari americani în valoare nominală netă de aproximativ 3.753 milioane de dolari americani); alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieșiri de 1.188 milioane de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.


Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5.865 milioane de euro.

(Citește și: ”Record absolut: Statul a împrumutat o treime din necesarul total de finanțare din 2023 în primă lună a anului”)

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2023 au fost de 56.067 milioane de euro, față de 52.305 milioane de euro la 31 decembrie 2022.

Plățile scadente în luna februarie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 648 milioane de euro.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: