joi

18 aprilie, 2024

17 februarie, 2022

Guvernele se vor bucura în acest an de cea mai mare scădere a raportului datorie publică-PIB din ultimii 20 de ani, ca urmare a nivelului foarte ridicat al inflației, potrivit agenției de rating Fitch, care a estimat că avansul prețurilor va reduce cu aproximativ două puncte procentuale acest raport, la nivel global, transmite Reuters.

Potrivit Fitch, efectele inflației asupra nivelului datoriei guvernamentale variază de la o regiune la alta, cel mai mic impact fiind prognozat pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord iar cel mai mare impact în Africa sub-sahariană.

Pe lista statelor suverane dezvoltate unde inflația ar urma să împingă nivelul datoriei guvernamentale mai jos decât media se află SUA, unde raportul datorie-PIB ar urma să scadă cu cinci puncte procentuale din cauza inflației, Marea Britanie, 4,6 puncte procentuale, și Canada, 4,1 puncte procentuale.


Pe ansamblu, în cele 120 de țări cărora Fitch le atribuie un rating suveran, scăderea ar urma să fie de două puncte procentuale, la egalitate cu 2008 pentru cel mai important efect inflaționist din ultimii 20 de ani.

„Ar fi o exagerare să susținem că datoria este „redusă de inflație”, cel puțin la nivel global, dar o inflație ridicată este cu siguranță de ajutor”, susțin analiștii Fitch, James McCormack și Ed Parker.

Potrivit Fitch, datoria guvernamentală globală își va continua creșterea ajungând la 88.000 de miliarde de dolari la finele lui 2022.

Raportul datorie guvernamentală/ PIB la nivel global a atins un vârf de 93,4% în 2020 și a scăzut ulterior ca urmare a creșterii puternice a PIB-ului, combinată cu inflația ridicată și îmbunătățirea balanței primare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: