29 martie, 2022

Dobânda plătită de guvern pentru împrumuturile sale crește vertiginos, sporul economie scade dramatic, iar încrederea în economie devine neîncredere, potrivit raportului CFA României privind evoluția Indicatorului de Încredere Macroeconomică, publicat marți.

În numai o lună, prognozele rezultate din sondajul printre analiști CFA din România s-au deteriorat substanțial:

  • Randamentul (dobânda) la titlurile de stat prin care Guvernul se împrumutpă pe 10 ani este anticipat la 6,25% față de 5,75% în februarie (nivelurile curente din piață: 6,33%, respectiv 5,64%).
  • Creșterea economică (produsul intern brut – PIB) este văzută la 3,5%, față de prognoza anterioară de 4,3%.
  • Indicatorul de încredere macroeconomică a căzut muilt sub pragul de 50 de puncte, care este – de fapt,  frontiera dintre încredere și neîncredere, până la 45 de puncte.

„Participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională de cel puţin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, faţă de nivelul actual”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.


Adică, peste un an, dobânda la care BNR împrumută băncile va ajunge la 3,75% (de la 2,50%, în prezent), ceea ce ar urma să urce dobânda medie ROBOR la 4,69%.

Deficitul bugetar consumă 6,2% din PIB

Și prognoza privind deficitul bugetului de stat pe 2022 s-a deteriorat, până la 6,2% din PIB, față de 5,37% acum o lună.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 7,28%, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la iniţierea sondajului (6,32% acum o lună).

Analiștii CFA insistă să vadă cursul euro peste pragul de 5 lei în următoarele 12 luni, acum la 5,1029 lei / euro, prognoză realizabilă numai dacă BNR își va schimba politica de stabilitate a monedei naționale.


Istoricul estimărilor anterioare pentru următoarele 12 luni este: 5,0183 lei / euro în mai 2021, 5,0261 lei / euro în iunie, 5,0446 lei / euro în iulie, 5,0672 lei / euro în august și 5,0547 lei / euro în septembrie, 5,0329 lei / euro în octombrie, 5,1145 lei / euro în noiembrie, 5,0859 lei / euro în decembrie 2021 (mediile estoimărilor sunt făcute o lună mai târziu).  În  februarie nu s-a anmunțat nici o medie.

Crește neîncrederea în economie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 10,5 puncte, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, până la valoarea de 45,2 puncte. Luna trecută era pe fromtiera dintre încredere și neîncredere, de la 50 de puncte, în scădere – atunci, cu 5 puncte.

Această situaţie a fost cauzată de evoluţia componentei de anticipaţii a indicatorului.

  • Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:
  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piața muncii;

Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt cei 250 de membri ai Asociației CFA România, deținători ai  titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) și cei 160 de candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA®.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: