miercuri

27 martie, 2024

3 iunie, 2021

Delyan Slavchev Peevski, fost parlamentar reprofilat în oligarh care decide rezultatul alegerilor locale

Statele Unite au lansat miercuri un val de sancțiuni anti-corupție la adresa a 3 oligarhi bulgari și 64 de companii deținute de aceștia, anunță Politico, care evidențiază faptul că UE nu reușește să facă nimic pentru a pune capăt crizei statului de drept din Bulgaria.

Măsura constituie cea mai amplă acțiune adoptată într-o singură zi în temeiul Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, care vizează corupțiea și abuzurile comise în întreaga lume asupra drepturilor omului.

Demersul neobișnuit de extins al SUA este jenant pentru UE, întrucât expune incapacitatea blocului de a-și controla proprii membri în legătură cu scandalurile de corupție legate adesea de fondurile europene care ajung în mâinile mafiei bulgare și a oligarhilor.


„Statele Unite sunt alături de toți cetățenii bulgari care se străduiesc să elimine corupția din țara lor și cer tragerea la răspundere a oficialilor corupți care subminează economia și instituțiile democratice din Bulgaria”, a declarat directorul Biroului de Control al Activelor Străine, Andrea M. Gacki.

În contrast cu atitudinea americană, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Angela Merkel, au trecut cu vederea problemele cu care se confruntă cel mai sărac stat al UE.

Provenind din aceeași familie politică europeană – PPE – fostul prim-ministru Boyko Borissov, care a dominat politica țării pentru aproape un deceniu, a fost aliatul lor apropiat pe scena politică a UE și nu a fost niciodată chestionat deschis cu privire la eșecurile judiciare ale țării sale.

(Citiți și: ”Hristo Ivanov, fost ministru de Justiție: Credibilitatea UE este în joc în relația cu Bulgaria”)

Deși Borissov a pierdut puterea în alegerile din aprilie, partidul său, GERB, este încă în față în sondajele bulgare.


Corupția a fost identificată de mult timp ca o problemă majoră în Bulgaria, dar amploarea scandalurilor de corupție din ultimul an a arătat că un sistem oligarhic a capturat efectiv statul și controlează sistemul judiciar, serviciile de securitate și mass-media.

Potrivit Trezoreriei americane, cei sancționați sunt:

  • Vassil Kroumov Bojkov, om de afaceri, acuzat de mituirea unor înalți funcționari ai statului și de constituirea unui canal de influență în favoarea Rusiei
  • Delyan Slavchev Peevski, fost membru al Parlamentului bulgar, acuzat de trafic de influență și de amestec în procesul electoral pentru administrațiile locale
  • Ilko Dimitrov Zhelyazkov, fost șef în comunitatea de informații, acuzat de organizarea unei rețele de atribuire preferențială de documente de rezidență sau de cetățenie pentru cetățeni străini

Celor 3 persoane și celor 64 de companii pe care aceștia le dețin, separat, le-au fost înghetațe conturile, proprietățile și activele deținute în Statele Unite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: