luni

22 aprilie, 2024

10 august, 2020

Credibilitatea UE în calitate de gardian al statului de drept se clatină în urma eșecului de a răspunde eficient corupției sistemice care se manifestă în Bulgaria, afirmă liderul unui partid care a coagulat mișcarea de protest care se manifestă în Bulgaria de 5 săptămâni.

Hristo Ivanov (foto), fost ministrul al Justiției și președinte al noii formațiuni politice ”Da, Bulgaria”, afirmă într-o discuție cu Politico că Bruxelles-ul și Berlinul ar trebui să își asume responsabilitatea pentru felul în care arată azi sistemul bulgar de justiție, cu mafii care au acaparat instituții cheie ale statului.

”Dacă UE nu este capabilă să asigure standarde minime de respectare a statului de drept într-un stat atât de slab precum Bulgaria, mă întreb, atunci, la ce ne folosește UE…”, afirmă Hristo Ivanov.


El afirmă că garantul tratatelor europene- Comisia Europeană- ”a închis ochii voit față de ceea ce se întâmplă în Bulgaria”, chiar și în situația în care mafiile locale s-au branșat la robinetul de bani europeni. ”De fapt, acest nivel de captare a statului în Bulgaria a fost posibil doar prin accesul la fondurile UE”, reclamă fostul ministru bulgar al Justiției.

În ultimele luni, Ivanov a devoalat o imagine clară a modului în care oligarhi cu conexiuni în sfera fostelor servicii secrete comuniste au capturat statul bulgar

Hristo Ivanov a declarat Politico că Bruxelles-ul și Berlinul au tolerat situația din Bulgaria pentru că premierul Boyko Borissov, pe care protestatarii îl percep drept un intermediar al intereselor obscure, este unul dintre aliații de încredere ai creștin-democraților germani și ai președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Bruxelles și Germania, mai spune Ivanov, îl percep pe Borisov ca fiind persoana de încredere prin intermediul căreia poartă tratative cu Turcia.

Hristo Ivanov a mai declarat Politico că, în plus, Boyko Borissov a reușit să se facă util prin exactitatea cu care respectă toate indicațiile primite înainte de reuniunile Consiliului European.


Fostul ministru al Justiției a mai reclamat tratamentul preferențial primit de Bulgaria prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare în condițiile în care realitatea arată frecvente încălcări ale legilor justiției și regulilor statului de drept.

Hristo Ivanov a demisionat din funcția de ministru al Justiției în 2015, după ce reformele sistemului judiciar au fost boicotate de guvern. ”Nu am decis să ocup poziția de ministru pentru că aș fi crezut că Borisov dorește reforme, ci pentru că voiam să văd dacă puteam obține suficient sprijin european pentru a promova reformele. Concluzia fără echivoc a fost că nu am primit acel sprijin din partea lui Frans Timmermans, cel care era responsabil de domeniu în calitate de prim vice-președinte al Comisiei Europene”, a afirmat Ivanov.

Ca răspuns la acuzațiile lui Hristo Ivanov, Comisia Europeană a transmis Politico că Bulgaria a făcut progrese ”suficiente” în reforma sistemului judiciar, în linie cu angajamentele asumate odată cu aderarea la UE, reforme care trebuie însă ”să continuie”, mai ales în ceea ce privește independența magistraților și lupta împotriva corupției”.

Încrederea populației în actuala putere este sub 15%, potrivit sondajelor de opinie. Premierul Boyko Borisov este acuzat că a slăbit statul în beneficiul unor afaceriști influenți și controversați, iar în Sofia și alte orașe protestele au intrat în a cincea săptămână.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: