sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2022

Țările baltice discută cu aliații NATO o creștere a prezenței Alianței pe teritoriul lor, ca măsură de prevenție împotriva Rusiei, a anunțat prim-ministrul estonian, Kaja Kallas (foto), miercuri. Anunțul vine în contextul în care Rusia a cerut, printre revendicările sale, stoparea creșterii numărului de trupe NATO în regiune.

Estonia, Letonia și Lituania sunt membre ale NATO și UE din 2004 și își doresc de mai multă vreme o implicare mai mare a NATO în regiune.

„Bineînțeles că discutăm cu aliații noștri pentru a crește prezenta militară a NATO aici, ca măsură de prevenție”, a spus Kallas într-un interviu acordat Reuters și citat de Agerpres.


„Dacă priviți harta, veți vedea că statele NATO sunt o peninsulă NATO, deci avem și noi propriile îngrijorări”, a adăugat ea.

Un diplomat NATO a spus, anonim, că problema desfășurării mai multor trupe în țările baltice ar putea fi discutată la întâlnirea miniștrilor de apărare NATO de la mijlocul lunii februarie.

Trupe NATO au fost desfășurate în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Fiecare dintre ele găzduiește peste 1.000 de militari. Kallas a precizat că o accentuare a acestei prezențe este o posibilitate.

Kallas spune că Occidentul poate avea discuții constructive cu Moscova, dar și că Kremlinul trebuie să știe că escaladarea situației din Ucraina va însemna sancțiuni economice serioase.


„Nu cred că ar trebui să cădem în această capcană, de a discuta ce poate face Occidentul, pentru că Occidentul nu a făcut nimic greșit. Nu Occidentul a format grupuri militare pentru a ataca Rusia”, a mai spus Kallas.

Concluziile Consiliul NATO-Rusia

Divergențele dintre NATO și Rusia pe tema Ucrainei vor fi dificil de rezolvat, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, în urma celor patru ore de discuții în cadrul Consiliului NATO-Rusia care a avut loc la Bruxelles.

”Între aliații NATO și Rusia s-au remarcat diferențe majore în ceea ce privește securitatea în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg (foto), adăugând că acestea ”nu vor fi ușor de rezolvat, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și s-au angajat în discuții pe teme substanțiale”.

Cele două părți au convenit să continue discuțiile, cu toate că nu a fost stabilit niciun calendar oficial în acest sens. Totodată, niciuna dintre cele două părți nu au făcut concesii față de pozițiile de negociere anunțate anterior.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: