10 ianuarie, 2022

Prima rundă în negocierile dintre Occident și Rusia s-a consumat luni, la Geneva, între delegațiile SUA și Rusiei.
7 ore au durat discuțiile între șefa delegaţiei americane, Wendy Sherman, secretar-adjunct în Departamentul de Stat, și Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus.

Singurul pas spre compromis care ar putea rezulta din declarațiile de după întâlnire pare să vizeze ”limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa. ”

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat la finalul discuțiilor că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, și au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile.
De asemenea, SUA au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO.


La rândul său, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Wendy Sherman a mai spus că a evocat împreună cu omologul său rus, în cadrul discuțiilor, eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.
Ea le-a explicat jurnaliştilor că Moscova poate angaja detensionarea de la granița ruso-ucrainiană „trimiţând în cazărmi soldaţii” comasaţi la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanţii în acest sens, ea a răspuns: „Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare”.

Serghei Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri.
El a apreciat că există o bază pentru o înţelegere între Rusia şi SUA şi că ”situaţia nu este disperată”, dar a transmis Washingtonului să nu ”subestimeze” riscul unei confruntări. Moscova urmează să decidă ce va face după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO şi în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus.

Consultările de la Geneva sunt doar primul pas în negocierile dintre Occident și Rusia, pe fondul crizei de la granita ruso-ucrainiană, unde occidentalii se tem că Moscova va invada Ucraina asemenea anexării, în 2014, a peninsulei Crimeea.


Pe lângă discuţiile americano-ruse de luni din Elveţia, o întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles.

Va urma o reuniune joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a-i include pe europeni, care se tem să nu fie marginalizaţi în negocierile SUA-Rusia.

Rusia a făcut publice pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO.
Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. 

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: