joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 ianuarie, 2022

Prima rundă în negocierile dintre Occident și Rusia s-a consumat luni, la Geneva, între delegațiile SUA și Rusiei.
7 ore au durat discuțiile între șefa delegaţiei americane, Wendy Sherman, secretar-adjunct în Departamentul de Stat, și Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus.

Singurul pas spre compromis care ar putea rezulta din declarațiile de după întâlnire pare să vizeze ”limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa. ”

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat la finalul discuțiilor că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, și au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile.
De asemenea, SUA au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO.


La rândul său, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Wendy Sherman a mai spus că a evocat împreună cu omologul său rus, în cadrul discuțiilor, eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.
Ea le-a explicat jurnaliştilor că Moscova poate angaja detensionarea de la granița ruso-ucrainiană „trimiţând în cazărmi soldaţii” comasaţi la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanţii în acest sens, ea a răspuns: „Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare”.

Serghei Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri.
El a apreciat că există o bază pentru o înţelegere între Rusia şi SUA şi că ”situaţia nu este disperată”, dar a transmis Washingtonului să nu ”subestimeze” riscul unei confruntări. Moscova urmează să decidă ce va face după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO şi în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus.

Consultările de la Geneva sunt doar primul pas în negocierile dintre Occident și Rusia, pe fondul crizei de la granita ruso-ucrainiană, unde occidentalii se tem că Moscova va invada Ucraina asemenea anexării, în 2014, a peninsulei Crimeea.


Pe lângă discuţiile americano-ruse de luni din Elveţia, o întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Va urma o reuniune joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a-i include pe europeni, care se tem să nu fie marginalizaţi în negocierile SUA-Rusia.

Rusia a făcut publice pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO.
Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. 

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: