vineri

26 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2022

Divergențele dintre NATO și Rusia pe tema Ucrainei vor fi dificil de rezolvat, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, în urma celor patru ore de discuții în cadrul Consiliului NATO-Rusia care a avut loc la Bruxelles, transmite Reuters.

”Între aliații NATO și Rusia s-au remarcat diferențe majore în ceea ce privește securitatea în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg (foto), adăugând că acestea ”nu vor fi ușor de rezolvat, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și s-au angajat în discuții pe teme substanțiale”.

Cele două părți au convenit să continue discuțiile, cu toate că nu a fost stabilit niciun calendar oficial în acest sens. Totodată, niciuna dintre cele două părți nu au făcut concesii față de pozițiile de negociere anunțate anterior.


Astfel, NATO a reiterat că nu va renunța la prezența trupelor în flancul estic, dar și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni din nou cu Rusia, de a crește transparența exercițiilor militare, de a discuta politicile nucleare și limitarea amplasării de rachete.

Secretarul general al NATO a mai susținut că țările membre au propus „un set de întâlniri pentru a trata un set de probleme”, lucru la care „Rusia nu a fost în măsură să fie de acord cu această propunere, chiar dacă nu a respins-o”.

Reuniunea de astăzi a fost dedicată în mod precis analizării factorilor care contribuie la degradarea securităţii europene, pe care noi i-am observat în ultimii ani”, a declarat, la rândul său, reprezentantul Rusiei, Aleksandr Gruşko, citat de agenţiile Sputnik şi RIA Novosti.

Discuțiile dintre cele două părți au avut loc în contextul în care Rusia a adunat aproximativ o sută de mii de soldați la granița cu Ucraina, fosta republică sovietică având aspirații de aderare la NATO.


Rusia neagă orice planuri de invazie și a solicitat o serie de garanții de securitate, inclusiv extinderea NATO și retragerea forțelor alianței din Europa Centrală și de Est.

Statele Unite i-au cerut miercuri Rusiei să continue discuţiile după o primă rundă de convorbiri cu privire la Ucraina, desfăşurată în această săptămână, inclusiv în legătură cu subiecte precum controlul armamentului, informează Reuters.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Rusia au reluat dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia, după doi ani de la ultima reuniune oficială.

Reuniunea, la care delegația rusă a fost reprezentantă de viceministrul de externe, Aleksandr Gruşko, iar cea americană de subsecretarul de stat Wendy Sherman, a fost prezidată de Jens Stoltenberg, celelalte țări membre NATO participând la nivel de ambasadori.

Ultimul Consiliu NATO-Rusia a avut loc la 5 iulie 2019, discuțiile de atunci axându-se pe Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF) care și-a încetat efectele în august 2019, după retragerea SUA și Rusiei din pact.

În total, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit de zece ori din 2016, când a fost convocat pentru prima dată după intervenția rusă în Ucraina în 2014, care a dus la anexarea peninsulei Crimeea.

În consecință, NATO și-a suspendat orice cooperare practică cu Moscova și a pus în aplicare cea mai importantă consolidare militară a flancului său estic după Războiul Rece, dar a decis să mențină deschise canalele de dialog.

Discuțiile pe probleme de securitate vor continua joi la Viena, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în timp ce miniștrii de externe și ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc miercuri seara la Brest, în Franța, pentru a analiza modalitățile în care blocul comunitar să nu fie lăsat în afara convorbirilor strategice dintre Rusia și SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Conducerea actuala a NATO nu poate fi credibila din moment ce Mircea Geoană a devenit secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019, al doilea palavragiu-dupa „marele” Adrian Severin.
    Jens Stoltenberg a avut un discurs belicos in ultimii ani, inveninand atmosfera dintre taberele in conflict.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Conducerea actuala a NATO nu poate fi credibila din moment ce Mircea Geoană a devenit secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019, al doilea palavragiu-dupa „marele” Adrian Severin.
    Jens Stoltenberg a avut un discurs belicos in ultimii ani, inveninand atmosfera dintre taberele in conflict.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: