fbpx

La obiect

Datoria externă totală, majorată cu 4 mld. euro într-o singură lună – deficitul de cont curent la 7 luni, mai mare cu 70% față de aceeași perioadă din 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii iulie 2021 un deficit de 9.057 milioane euro, cu aproape 70% peste nivelul din… Mai mult

13.09.2021

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

„Stagnarea seculară”: Investitorii globali caută cu disperare titlurile de stat

de Adrian N Ionescu , 25.9.2019

Circa 16.000 de miliarde de dolari de obligațiuni de stat și corporatiste emise în toată lumea își recompensează investitorii cu randamente negative.

Cauza este cererea foarte mare, stârnită de îngrijorarea privind perspectivele economiilor.

Volumul obligațiunilor „nerentabile” altfel decât dacă, eventual, sunt  plasamente mai sigure decât acțiunile, a crescut cu 3 trilioane față de începutul lunii Iulie.

Harta randamentelor negative s-a extins la titlurile de stat ale 15 economii relevante ale lumii și pe scadențe care au ajuns la 30 de ani la patru dintre ele, potrivit unei statistici Refinitiv citată de Reuters.

Randamentul obligaţiunilor este raportul dintre dobânda promisă de emitent şi preţul plătit de investitori pentru titlul respectiv.

O creştere accentuată a preţului plătit de investitori micşorează randamentul până sub zero, dacă preţul este mai mare decât valoarea nominală a titlului.

Titlurile României sunt atractive: randamente mari, din cauza dezechilibrelor interne

Antrenate de tendința „disperată” de creștere a cererii investitorilor de titluri de stat, au scăzut și randamentele la titlurile de stat românești cu maturitatea de referință pe 10 ani.

Marile dezechilibre financiare ale României (deficite record – comerciale, de cont curent și bugetar în fapt) o feresc de „grija” că ar putea putea plăti mai puţin decât a împrumutat, dar nu și de grija volatilității atractivității titlurilor sale.

Randamentele româneşti pe 10 ani au scăzut și ele, dar numai până spre 4%, după care au corectat în sus și au ajuns la 4,125%.

În fapt, România are o problemă fundamentală și mai mare, exprimată de scăderea înșelătoare a randamentelor.

Fluxul de valută care va intra în ţară,  pentru a cumpăra titluri de stat în lei, din cauza atractivităţii lor temporare, va pleca şi mai repede, dezechilibrând şi leul.

Singurul avantaj ar fi că Banca Naţională ar cumpăra euro mai ieftin, ca să aibă pentru vremurile grele care vor veni din exterior şi vor fi şi mai grele din cauza dezechilibrelor interne, potrivit celui mai recent focus de piaţă lunar al BCR, publicat de Erste Group Research.

„Chiar dacă piețele externe își vor menține atitudinea îngăduitoare și costurile de finanțare externă măgulitoare din prezent, deficitul bugetar e foarte probabil să iasă complet din matca regulilor europene”, scrie Horia Braun Erdei (foto), economistul şef al BCR, în raportul citat.

Randamentul titlurilor românești ar putea crește atunci, din cauză că investitorii vor căuta să scape de ele la orice preț.

Două riscuri sunt foarte probabile:

  • slăbiciunea sectorului industrial, „strâns legată de dificultățile sectorului din Europa de Vest și mai ales Germania. Scăderea producţiei cu 6,6% în iunie an/an „va reduce profiturile, cererea de forță de muncă” și va contamina restul economiei
  • derapajul deficitului bugetar: BCR îl vede la 4% din PIB, din cauza contextului şi dacă chletuielile nu vor fi reduse consistent şi, de pildă, se va aplica creșterea de 40% a pensiilor publice.

Astfel că atractivitatea temporară a titlurilor româneşti va fi fost foc de paie.

Lumea în „stagnare seculară”

„Piața obligațiunilor trimite un mesaj clar că așteaptă o creștere economică redusă. Spune: este stagnare (economică) seculară”, a comentat din Londra un strateg global al VTB Capital, citat de Reuters.

Termenul de „stagnare seculară” este folosit de economişti pentru a desemna o creştere neglijabilă sau zero pe o perioadă mai mare decât cea a ciclurilor economice obişnuite.

Conceptul a fost repus în discuție de fostul șef al Trezoreriei SUA, Larry Summers, care încă din 2013 a avertizat că politica marilor centrale de a stimula economia cu bani ieftini nu poaate da rezultate pe termen lung.

Au trecut 6 ani de atunci și corecția negativă a proiecțiilor OECD din martie 2019 pare că îi dă dreptate finanțistului american.

Randamentele titlurilor de stat ale lumii au dat câteva indicii de piaţă privind problemele economiei globale:

  • Randamentele titlurilor de stat americane pe termen scurt (2 ani și 3 ani) au devenit mai mari decât cele ale titlurilor pe 10 ani, o rară inversare care s-a produs, în ultimii 40 de ani, doar cu circa un an înaintea declanșării recesiunii, ultima oară în 2007.

(Citiţi şi: Cotațiile titlurilor de stat americane semnalează pericolul, la fel ca în 2007: Investitorii încep să parieze pe recesiune)

  • Practica randamentelor negative a intrat şi în zona băncilor private. Jyske Bank a făcut prima ofertă din Danemarca de a plăti cumpărătorii ca să cumpere ipoteci, plătindu-le în fapt o rată de 0,5% pentru a o împrumuta pe 10 ani.
  • Germania a emis pentru prima dată titluri de stat la randament negativ pe 30 de ani.

(Citiți și: Germania testează teama de recesiune a investitorilor cu obligaţiuni la dobândă zero pe 30 de ani)

Germania nu a vândut titluri decât de 824 de milioane de euro, față de oferta de 2 miliarde, dar teama latentă de recesiune nu se vede în această cifră.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.9.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Echipa lui Florin Cîțu, după votul Congresului PNL

Vladimir Ionescu

Coechipierii noului ales preşedinte liberal Florin Cîțu au câștigat duminică pe linie funcţiile de conducere din Biroul Politic Național al Partidului Naţional Liberal (PNL). Cea… Mai mult

Europa

Exit-poll Germania: CDU și SPD – umăr la umăr

Razvan Diaconu

UPDATE: Potrivit unor sondaje paralele, anunțate de postul tv ZDF, SPD ar avea circa 2 procente în fața CDU-CSU – 26% la 24%. * Informația… Mai mult

Stiri

România, statul membru cu cel mai mare deficit în comerțul cu produse chimice din afara UE

Marin Pana

România a fost nominalizată într-o analiză a Eurostat drept statul UE cu cel mai mare deficit în comerțul cu produse chimice cu țările din afara… Mai mult

Europa

Premieră europeană: Femeile vor deveni majoritare în Parlamentul islandez în urma alegerilor de duminică

Vladimir Ionescu

Islanda este pe cale să devină primul stat european în care femeile sunt majoritare în Parlament, transmite DW. Circa 33 dintre cele 63 de mandate… Mai mult

Europa

Cum a conturat Angela Merkel istoria Europei în ultimele două decenii şi ce probleme lasă în urmă

Vladimir Ionescu

​Cancelarul german a fost o ancoră a stabilității în vremuri tulburi. Plecarea ei ridică întrebări importante referitoare la viitor, scrie The Guardian într-un amplu editorial… Mai mult

Stiri

Referendum local la Buzău pentru comasarea cu Țintești – rezultatul ar putea fi o premieră în România

Razvan Diaconu

Locuitorii din Buzău şi cei din Ţinteşti sunt chemaţi duminică la urne pentru a vota la referendumului privind potenţiala comasare a celor două localitaţi. Dacă… Mai mult

Stiri

Premierul va negocia cu USR-PLUS, PSD și AUR moţiunea de cenzură

Razvan Diaconu

Premierul Florin Cîțu spune că va discuta cu toate partidele, inclusiv cu AUR și PSD, pentru ca Guvernul să nu fie dat jos de alianța… Mai mult