sâmbătă

27 aprilie, 2024

28 februarie, 2023

Încrederea analiștilor financiar-bancari în economia României s-a îmbunătățit în prima lună a anului, ei anticipând atât o evoluție mai favorabilă a activității curente, cât și a celei pe termen scurt.

Un indicator similar realizat de Comisia Europeană, care măsoară încrederea în economia națională, s-a ameliorat în luna februarie, urcând cu un ritm lunar de un punct la 101,7 puncte. Această evoluție a fost determinată de îmbunătățirea încrederii în sectorul de servicii (componentă în urcare cu un ritm lunar de 3,4 puncte la 7,9 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie).

Indicatorul de încredere macroeconomică realizat de Asociația CFA România a crescut în ianuarie cu 5,4 punte, la valoarea de 43,3 puncte. Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte a creșterii cu 5 puncte a componentei de anticipații.


“Pe fondul știrilor pozitive privind reducerea prețului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflație peste așteptările pieței, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creșteri generalizate. În aceste condiții și Indicatorul de Încredere al Asociației CFA România și-a continuat creșterea și în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte”, a comentat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele asociației.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifră, ajungând la o valoare medie de 9,18%.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, 80% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro (4,9759 lei/ euro), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei/ euro.

Prețurile proprietăților rezidențiale sunt supraevaluate

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 60% dintre participații la sondaj anticipează o scădere în următoarele 12 luni, iar 80% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.


Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 5,3% din PIB.

Pentru anul 2023 valoarea anticipata de creștere a PIB real a crescut ușor fata de exercițiul anterior la 1,9% din PIB.

Datoria publica în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: