miercuri

17 aprilie, 2024

22 decembrie, 2022

Anticipațiile analiștilor CFA din România sar din nou peste 5,10 lei / euro (5,1021 în medie la orizontul următoarelor 12 luni), conform sondajului realizat în noiembrie și publicat joi.

Cu toate că s-au păstrat peste pragul de 5 lei / euro, estimările au variat semnificativ în sus și în jos, de-a lungul anului, analiștii ezitând să aprecieze cât de riguroasă va fi politica Băncii Naționale de a ține cursul sub control, în contextul inflației și dobânzilor mari.

Estimarea medie din iulie a fost de 5,1165, a scăzut la 5,0797 lei / euro în septembrie și la 5,0652 lei / euro, în octombrie, ca luna trecută să crească din nou semnificativ.


Pe de altă parte, indicatorul CFA România de încredere macroeconomică stagnează în jurul mediei din anul pandemiei 2020 (33,7 puncte în noiembrie) și mult sub pragul minim al optimismului de la 50 de puncte.

Analiștii corectează optimismul guvernamental

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real este 1,3%, adică la mai puțin de jumătate din cea pe care mizează Guvernul (2,8%).

Valoarea medie anticipațiilor privind deficitul bugetar pe 2022, de 6,2% din PIB, este mult peste nivelul pe care Guvernul și-a construit bugetul (4,4%). Deficitul bugetar pe 2022 este estimat la 6,6%.

Datoria publică este anticipată să se majoreze la 56% din PIB, îin următoarele 12 luni.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: