fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Chestiunea

”Cum (re)învățăm România să se hrănească”

Dacă tot trăim pe datorie și din împrumuturi grele și scumpe, măcar să ne cumpărăm produsele made în Romania. Abia asta ar însemna o creștere… Mai mult

12.05.2020

La obiect

Martie 2020: Salarii majorate, inflația stabilă, dar avansul puterii de cumpărare a coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna martie 2020 a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei sau 2,7% mai… Mai mult

12.05.2020

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

The show must go on: 6 remanieri și-o permutare

de Razvan Diaconu , 19.11.2018

Comitetul Executiv Național al PSD a votat luni remanierea echipei guvernamentale.

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea au făcut anunțurile oficiale după o ședință care a durat 6 ore.

Premierul a spus că remanierea s-a făcut pentru ”impulsionarea activității unor domenii” și pentru că guvernul are nevoie de oameni experimentați din perspectiva preluării președinției Consiliului UE.

Noutățile Guvernului Dăncilă 2 sunt:

  • Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, a fost remaniat. În locul său este propus Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Tudose.
  • Lucian Șova, ministru al Transporturilor, a fost remaniat. Locul său este preluat de Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii.
  • George Ivașcu, ministru al Culturii, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul PSD de Alba Daniel Breaz.
  • Ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul Niculae Bădălu, șef al organizației PSD Giurgiu.
  • Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul de Vâlcea Constantin Bogdan Matei.
  • Ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a fost remaniat. În locul său este propus Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu.
  • Deputatul Marius Budăi, președinte al Comisiei Finanțe- Bănci din Camera Deputaților, este propus la Ministerul Muncii.
  • Senatorul Gabriel Leș, fost ministru al Apărării în guvernul Grindeanu, este propus ca să preia din nou ministerul Apărării.

Deciziile politice

Mihai Fifor a fost numit președinte interimar al Consiliului Național al PSD, iar Codrin Ștefănescu a fost instalat secretar general interimar.

A fost dizolvată organizația PSD Ilfov, Liviu Dragnea afirmând că situația în această organizație este inacceptabilă. Aici urmează procedura de reînființare a organizației. Gabriel Mutu a fost numit președinte interimar al PSD București, Rodica Nassar fiind vicepreședinte interimar.

Noile fețe ale guvernului

Senatorul Constantin Bogdan Matei, propus ministru al Tineretului și Sportului, este originar din județul Vâlcea, s-a născut pe 26 octombrie 1980, deci a împlinit recent 38 de ani. Înainte de carieră în politică a fost profesor de educație fizică și sport.

Într-un interviu acordat în presa locală, Constantin Matei se lăuda că a practicat fotbal la nivelul Ligii a 3-a și că are mai multe grupe de copii pe care i-a antrenat.

În Senat, potrivit fișei publicate de instituție, a luat cuvântul o singură dată. Este secretar al Grupului de prietenie cu Arabia Saudită și membru al grupurilor de prietenie cu republicile Italia și Irlanda.

Deputatul de Botoșani Marius Budăi are 46 de ani şi este economist. Acesta a lucrat ani la rând la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Până în decembrie 2016, când a obţinut un mandat de deputat, a fost director al Casei Judeţene de Pensii.

În Camera Deputaților a primit în februarie 29â018 președinția Comisiei Finanțe-Bănci, fiind și membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

Presa locală scria în urmă cu 3 zile că deputatul Budăi ar fi ”ar fi mutarea surpiză pregătită de actualul partid de guvernare prin care vrea să recâștige Primăria Botoșani”.

Daniel Breaz este noua propunere a PSD pentru Ministerul Culturii. În vârstă de 43 de ani, senatorul PSD Daniel Breaz este matematician, din anul 2012 rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și profesor titular la Catedra de Matematică Informatică.

Legătura aparentă cu domeniul pe care îl va gestiona: este membru, din septembrie 2017, în Comisia de cultură a Senatului.

(Citiți și: ”Față în față – două guverne românești: Un veac de singurătate. Și 10 lumânări aprinse la agonia leadershipului politic românesc”)

În chestiunile ”fierbinți” ale verii 2018, senatorul Breaz s-a făcut remarcat prin declarații publice controversate. A afirmat că o mamă singură ce crește doi copii nu reprezintă o familie tradițională și a susținut legiferarea detenției la domiciliu cu argumentul: ”Decât să stea la închisoare pe banii noștrii, mai bine stă acasă pe banii lui”.

Niculae Bădălău, președinte PSD Giurgiu, va prelua portofoliul Economiei. Este membru al PSD din anul 1991. Fost subprefect și prefect de Giurgiu,a fost în atenția ANI în anul 2009, alegându-se cu o sesizare la DIICOT cu privire la suspiciunea de spălare de bani și fals în declarații, dar acuzațiile nu au fost dovedite.

A făcut parte inițial din grupul contestatarilor lui Liviu Dragnea, dar a ”întors armele” la timp: şi-a retras semnătura de pe scrisoarea publică care îi cerea președintelui PSD ”să facă un pas înapoi”.

A fost recent victima hoților, care i-au spart casa noaptea, în timp ce dormea, și au furat din locuință bani, bijuterii și o armă. Niculae Bădălău nu a anunțat public valoarea prejudiciului și s-a ales și cu o amendă de 5.000 de lei pentru că nu își păstra arma într-un seif.

Se reîntorc la locul faptei: Ilan Laufer, Alexandru Petrescu și Gabriel Leș

Ilan Laufer este propus ministru al Dezvoltării Regionale. Fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Tudose pentru o perioadă de 7 luni, Ilan Laufer a fost= destul de neobișnuit- unul dintre avocații modificărilor operate de coaliția de aguvernare asupra legilor justiției.

În decembrie 2017, el chiar l-a certat pe ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, pentru faptul că se implică în viaţa politică internă a României ”şi îşi depăşeşte atribuţiile”.

Ilan Laufer a promovat programul Start-Up Nation, în perioada mandatului său fiind înregistrate aproape 20.000 de dosare de finanțare. Tot în acea perioadă au înflorit și afaceri inedite: vânzarea firmelor care au primnit finanțare prin acest program.

Alexandru Petrescu este propus ministru al Comunicațiilor. Fost ministru pentru IMM în guvernul Sorin Grindeanu, Alexandru Petrescu a picat la evaluarea Cabinetului realizată de către Darius Vîlcov în iunie 2017, chiar dacă a avut ”pile” la comisia care a verificat conformarea cu programul de guvernare: 2 măsuri îndeplinite, 3 parțial, 5 neîndeplinite. Măsurile bifate ca parțial îndeplinite, de exemplu Legea lobby-ului, erau la momentul respectiv departe de acest stadiu.

Gabriel Leș revine la ministerul Apărării. A urmat cursuri la Institutul Național de Administrație și la Colegiul Național de Apărare. În vârstă de 42 de ani, este căsătorit și are trei copii.

A fost secretar de stat pentru armamente în MApN și a condus structura ce se ocupă, printre altele, de înzestrarea forțelor armate. Gabriel Leș a fost numit în această funcție de către Victor Ponta, la propunerea lui Mircea Dușa, in octombrie 2015. A fost păstrat ca secretar de stat în MApN și în Guvernul Cioloș.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.11.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Romgaz: Problemele legii offshore şi pandemia au amânat discuţiile despre preluarea unei participaţii din Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Discuţiile referitoare la preluarea de către Romgaz a unei cote de participare din proiectul Neptun Deep “nu sunt încheiate, vor continua, dar sunt puse în… Mai mult

Stiri

Măsurile adoptate în ședința de Guvern: Fonduri pentru Ministerul Sănătății / Pregătirea proiectelor pentru viitorul exercițiu financiar al UE

Alexandra Pele

Guvernul a adoptat miercuri mai multe acte normative, cele mai importante vizând asigurarea resurselor financiare în contextul pandemiei, precum și pregătirea viitorului exercițiu financiar al… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanţelor: Efect bugetar al măsurilor fiscale de urgenţă de 1,5% din PIB. Harta creditorilor României

Adrian N Ionescu

Efectul măsurilor fiscale luate în perioada stărilor de urgenţă şi de alertă asupra bugetului public pentru buget este de aproape 1,5% din PIB, potrivit declaraţiilor… Mai mult

Stiri

IMM Invest: Fondul de garantare a aprobat peste 1.400 de credite, în valoare de un miliard de lei

Alexandra Pele

În această dimineață erau aprobate 1.441 de credite garantate de stat prin programul IMM Invest în valoare de peste un miliard de lei, a anunțat… Mai mult

Stiri

Generalul Ionel Sorin Bălan, numit la conducerea STS

Vladimir Ionescu

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat miercuri numirea generalului-maior Ionel-Sorin Bălan (foto) în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în… Mai mult

Stiri

410.000 locuri de muncă dispărute din economie în criza Covid: O situație pe sectoare

Mariana Bechir

Numărul contractelor încetate din cauza epidemiei a depășit la sfârșitul săptămânii trecute plafonul de 400.000. Premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută că acestora li se… Mai mult

Stiri

CCR: Legea privind învățământul online e neconstituțională

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoarela neconstituţionalitatea legii ce prevedea că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi… Mai mult