Evenimentul

Summit UE – Declarația de la Sibiu

La finalul sesiunii plenare a Summit-ului UE a fost dată publicității Declarația de la Sibiu. Aceasta conține cele 10 angajamente despre care cursdeguvernare.ro a scris… Mai mult

09.05.2019

Evenimentul

A început summit-ul UE de la Sibiu – cele mai semnificative momente și declarații

La sediul Primăriei Sibiu a început reuniunea informală a liderilor UE la care se vor trasa liniile generale ale agendei europene pe următorii 5 ani.… Mai mult

09.05.2019

Evenimentul

Istorie pură pentru România: Pentru prima oară de la agatârși încoace, spațiul dintre Marea Neagră și Tisa devine buricul politic al Europei

Un moment istoric, la care România – cea istorică și cea reală deopotrivă – n-ar fi putut spera până acum 15 ani: apogeul unei lupte,… Mai mult

08.05.2019

La obiect

Sezonul dividendelor: Guvernul vrea să stoarcă şi în 2019 resursele de investiţii în scădere ale companiilor controlate. Cine rezistă la presiuni

Două companii strategice controlate de Guvern încă rezistă la presiunile acestuia de spoliere a resurselor de investiţii prin dividende cât mai mari. Adunările generale  ale… Mai mult

07.05.2019

Cronicile
Cronicile

The show must go on: 6 remanieri și-o permutare

de Razvan Diaconu , 19.11.2018

Comitetul Executiv Național al PSD a votat luni remanierea echipei guvernamentale.

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea au făcut anunțurile oficiale după o ședință care a durat 6 ore.

Premierul a spus că remanierea s-a făcut pentru ”impulsionarea activității unor domenii” și pentru că guvernul are nevoie de oameni experimentați din perspectiva preluării președinției Consiliului UE.

Noutățile Guvernului Dăncilă 2 sunt:

  • Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, a fost remaniat. În locul său este propus Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Tudose.
  • Lucian Șova, ministru al Transporturilor, a fost remaniat. Locul său este preluat de Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii.
  • George Ivașcu, ministru al Culturii, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul PSD de Alba Daniel Breaz.
  • Ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul Niculae Bădălu, șef al organizației PSD Giurgiu.
  • Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul de Vâlcea Constantin Bogdan Matei.
  • Ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a fost remaniat. În locul său este propus Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu.
  • Deputatul Marius Budăi, președinte al Comisiei Finanțe- Bănci din Camera Deputaților, este propus la Ministerul Muncii.
  • Senatorul Gabriel Leș, fost ministru al Apărării în guvernul Grindeanu, este propus ca să preia din nou ministerul Apărării.

Deciziile politice

Mihai Fifor a fost numit președinte interimar al Consiliului Național al PSD, iar Codrin Ștefănescu a fost instalat secretar general interimar.

A fost dizolvată organizația PSD Ilfov, Liviu Dragnea afirmând că situația în această organizație este inacceptabilă. Aici urmează procedura de reînființare a organizației. Gabriel Mutu a fost numit președinte interimar al PSD București, Rodica Nassar fiind vicepreședinte interimar.

Noile fețe ale guvernului

Senatorul Constantin Bogdan Matei, propus ministru al Tineretului și Sportului, este originar din județul Vâlcea, s-a născut pe 26 octombrie 1980, deci a împlinit recent 38 de ani. Înainte de carieră în politică a fost profesor de educație fizică și sport.

Într-un interviu acordat în presa locală, Constantin Matei se lăuda că a practicat fotbal la nivelul Ligii a 3-a și că are mai multe grupe de copii pe care i-a antrenat.

În Senat, potrivit fișei publicate de instituție, a luat cuvântul o singură dată. Este secretar al Grupului de prietenie cu Arabia Saudită și membru al grupurilor de prietenie cu republicile Italia și Irlanda.

Deputatul de Botoșani Marius Budăi are 46 de ani şi este economist. Acesta a lucrat ani la rând la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Până în decembrie 2016, când a obţinut un mandat de deputat, a fost director al Casei Judeţene de Pensii.

În Camera Deputaților a primit în februarie 29â018 președinția Comisiei Finanțe-Bănci, fiind și membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

Presa locală scria în urmă cu 3 zile că deputatul Budăi ar fi ”ar fi mutarea surpiză pregătită de actualul partid de guvernare prin care vrea să recâștige Primăria Botoșani”.

Daniel Breaz este noua propunere a PSD pentru Ministerul Culturii. În vârstă de 43 de ani, senatorul PSD Daniel Breaz este matematician, din anul 2012 rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și profesor titular la Catedra de Matematică Informatică.

Legătura aparentă cu domeniul pe care îl va gestiona: este membru, din septembrie 2017, în Comisia de cultură a Senatului.

(Citiți și: ”Față în față – două guverne românești: Un veac de singurătate. Și 10 lumânări aprinse la agonia leadershipului politic românesc”)

În chestiunile ”fierbinți” ale verii 2018, senatorul Breaz s-a făcut remarcat prin declarații publice controversate. A afirmat că o mamă singură ce crește doi copii nu reprezintă o familie tradițională și a susținut legiferarea detenției la domiciliu cu argumentul: ”Decât să stea la închisoare pe banii noștrii, mai bine stă acasă pe banii lui”.

Niculae Bădălău, președinte PSD Giurgiu, va prelua portofoliul Economiei. Este membru al PSD din anul 1991. Fost subprefect și prefect de Giurgiu,a fost în atenția ANI în anul 2009, alegându-se cu o sesizare la DIICOT cu privire la suspiciunea de spălare de bani și fals în declarații, dar acuzațiile nu au fost dovedite.

A făcut parte inițial din grupul contestatarilor lui Liviu Dragnea, dar a ”întors armele” la timp: şi-a retras semnătura de pe scrisoarea publică care îi cerea președintelui PSD ”să facă un pas înapoi”.

A fost recent victima hoților, care i-au spart casa noaptea, în timp ce dormea, și au furat din locuință bani, bijuterii și o armă. Niculae Bădălău nu a anunțat public valoarea prejudiciului și s-a ales și cu o amendă de 5.000 de lei pentru că nu își păstra arma într-un seif.

Se reîntorc la locul faptei: Ilan Laufer, Alexandru Petrescu și Gabriel Leș

Ilan Laufer este propus ministru al Dezvoltării Regionale. Fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Tudose pentru o perioadă de 7 luni, Ilan Laufer a fost= destul de neobișnuit- unul dintre avocații modificărilor operate de coaliția de aguvernare asupra legilor justiției.

În decembrie 2017, el chiar l-a certat pe ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, pentru faptul că se implică în viaţa politică internă a României ”şi îşi depăşeşte atribuţiile”.

Ilan Laufer a promovat programul Start-Up Nation, în perioada mandatului său fiind înregistrate aproape 20.000 de dosare de finanțare. Tot în acea perioadă au înflorit și afaceri inedite: vânzarea firmelor care au primnit finanțare prin acest program.

Alexandru Petrescu este propus ministru al Comunicațiilor. Fost ministru pentru IMM în guvernul Sorin Grindeanu, Alexandru Petrescu a picat la evaluarea Cabinetului realizată de către Darius Vîlcov în iunie 2017, chiar dacă a avut ”pile” la comisia care a verificat conformarea cu programul de guvernare: 2 măsuri îndeplinite, 3 parțial, 5 neîndeplinite. Măsurile bifate ca parțial îndeplinite, de exemplu Legea lobby-ului, erau la momentul respectiv departe de acest stadiu.

Gabriel Leș revine la ministerul Apărării. A urmat cursuri la Institutul Național de Administrație și la Colegiul Național de Apărare. În vârstă de 42 de ani, este căsătorit și are trei copii.

A fost secretar de stat pentru armamente în MApN și a condus structura ce se ocupă, printre altele, de înzestrarea forțelor armate. Gabriel Leș a fost numit în această funcție de către Victor Ponta, la propunerea lui Mircea Dușa, in octombrie 2015. A fost păstrat ca secretar de stat în MApN și în Guvernul Cioloș.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.11.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Bloomberg: o analiză pe Banca Națională a României și o listă de posibili înlocuitori ai lui Mugur Isărescu

Adrian N Ionescu

Cei ce l-ar putea înlocui pe Mugur Isărescu, în toamnă, la cârma Băncii Naţionale a României (BNR) sunt, deocamdată, toţi apropiaţi ai partidului de guvernământ.… Mai mult

Stiri

[P] 10 motive pentru care PNL va învinge PSD pe 26 mai

Advertor Point

Duminică sunt alegerile europarlamentare. Concomitent, se desfășoară și un referendum pe tema justiției inițiat de președintele României, Klaus Iohannis. Mai mult decât niciodată, alegerile europarlamentare… Mai mult

Stiri

APIA: Piața auto din România a continut să crească în aprilie, în ciuda tendinței descendente din UE

Vladimir Ionescu

Creșterea lunară a vânzărilor auto s-a multiplicat în România de șapte ori în aprilie 2019 față de cea din martie (+35,5% față de 5,6%), iar… Mai mult

Stiri

Statele Unite renunță, temporar, la o serie de interdicții impuse Huawei – 90 de zile pentru găsirea unui compromis

Iulian Soare

Guvernul SUA a revenit luni asupra sancțiunilor dictate împotriva Huawei, emițând o autorizație temporară pentru continuarea afacerilor cu compania chineză, cu intenția declarată de a… Mai mult

Stiri

Înapoi, la locul faptei: Radu Mazăre a aterizat

Vladimir Ionescu

  Radu Mazăre a ajuns în România luni seara, escortat de polițiști români care l-au preluat dimineață din Antananarivo, Madagascar, de unde a fost extrădat… Mai mult

Stiri

Liviu Dragnea, pronunțarea sentinței definitive – luni, 27 mai. DNA a cerut majorarea pedepsei

Vladimir Ionescu

Curtea Supremă va pronunța pe 27 mai, adică a doua zi după alegerile europarlamentare, hotărârea definitivă din Dosarul angajărilor fictive, dosar în care Liviu Dragnea… Mai mult

Stiri

Consiliul Concurenței: Sumele cheltuite cu iluminatul festiv depășesc și 50% din valoarea contractelor pentru serviciile de iluminat public

Vladimir Ionescu

Costurile iluminatului festiv depășesc, în cazul unor primării, chiar și 50% din suma totală alocată pentru iluminatul public, reiese dintr-o analiză realizată de Consiliul Concurenței.… Mai mult