duminică

25 februarie, 2024

12 mai, 2020

Directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus

Președintele chinez, Xi Jinping, l-ar fi sunat personal pe directorul general al OMS, pentru a-i cere să amâne declararea pandemiei de coronavirus, conform publicaţiei germane Der Spiegel, care citează un raport al Serviciilor Federale de Informaţii germane, BND.

„Pe 21 ianuarie, preşedintele Chinei, Xi Jinping i-a cerut directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus să nu facă publice informaţiile legate de transmiterea de la om la om (a noului tip de coronavirus, n.r.) şi să amâne declararea unei pandemii.

BND estimează că lipsa de transparenţă a Chinei a întârziat cu 4 până la 6 săptămâni lupta împotirva virusului la nivel global”, se arată în raportul serviciilor germane, obţinut de Der Spiegel și citat de Mediafax.

(Citiți și: ”Investiții în progresie geometrică. China cumpără bomboanele de pe tortul european”)


Conversaţia ar fi avut loc la o săptămână după ce OMSa anunțat că nu există dovezi că virusul se transmite de la om la om. După o altă săptămână organizația a revenit și a admis că o astfel de transmitere există, dar a susținut că este una limitată.

OMS respinge acuzațiile

Într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii respinge acuzaţiile aduse de raportul serviciilor germane.

„Dr. Tedros şi preşedintele Xi nu au vorbit la telefon pe 21 ianuarie şi nu au vorbit niciodată la telefon. Astfel de rapoarte neadevărate distrag atenţia de la eforturile OMS şi ale lumii întregi de a lupta cu pandemia de COVID-19. “ se arată în comunicatul OMS.

Noul raport vine după un document similar al Departamentului pentru Securiate Internă al SUA, obţinut de Associated Press, în care China este acuzată că a ascuns cu premeditare amploarea epidemiei de coronavirus pentru a-şi face stocuri de materiale de protecţie şi medicamente.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)


„Lumea are nevoie de răspunsuri la aceste întrebări, nu doar pentru acum, dar şi pentru a ne asigura că reducem riscurile ca o astfel de situaşie să se repete, cu mii şi mii de vieţi pierdute şi un cost economic enorm pentru lumea întreagă”, a declarat Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată de mai multe state că a favorizat China şi a întârziat anunțarea severității noii epidemii și a tergiversat luarea de măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: