4 august, 2022

Secretarul general al ONU Antonio Guterres consideră că statele ar trebui să aplice taxe speciale companiilor de petrol și gaze. Comentariile sale apar în contextul în care creșterea prețurilor la energie declanșată de războiul din Ucraina urcă profiturile industriei la noi cote maxime.

Antonio Guterres afirmă, potrivit BBC, că este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei energetice.

„Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și vulnerabili oameni și distruge singura noastră casă comună. Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini cei mai vulnerabili oameni în aceste vremuri dificile”, a spus Antonio Guterres.

”Vedem semnale de avertizare ale unui val de tulburări economice și sociale”


Antonio Guterres a avertizat că prețurile ridicate la energie ar putea produce consecințe ample, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume cedează sub presiune.

„Multe țări în curs de dezvoltare – care se îneacă în datorii, fără acces la finanțare și care se luptă să recupereze după pandemia de Covid-19 – ar putea fi zguduite”, a spus șeful ONU.

„Deja vedem semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar lăsa nicio țară neatinsă”, avertizează Antonio Guterres.

Profituri record anunțate în plină criză de marile firme energetice

Invazia Rusiei în Ucraina a acutizat deficitul global de petrol și gaze în condițiile în care statele lumii au limitat accesul la petrol și gaze din Rusia – un furnizor global major.


Inevitabil, prețurile au crescut, gospodăriile se confruntă cu facturi mai mari la energie, dar companiile din energie culeg beneficiile. BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un record.

Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice – Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies – au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în ultimul trimestru, aproape dublu față de ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

Propunerea șefului ONU, deja aplicată în Marea Britanie și Italia. Franța are altă părere

Luna trecută, Marea Britanie a aprobat o „taxă excepțională” de 25% asupra firmelor energetice, o taxă unică despre care guvernul a spus că va aduce la buget aproximativ 25 de miliarde de lire sterline. Banii vor fi folosiți la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor. Și Italia a impus măsuri similare.

La polul opus, Parlamentul Franței a respins recent o astfel de propunere și, anunță BBC, există puțin elan politic în SUA, în ciuda unei propuneri de taxe excepționale din partea unor membri ai Congresului.

Frank Macchiarola, vicepreședinte al Institutului American de Petrol, grup de lobby pentru petrol și gaze, a spus că cererile pentru o taxă excepțională sunt greșite.

„Politicienii ar trebui să se concentreze pe creșterea aprovizionării cu energie și pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va avea efect invers și doar va descuraja investițiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: