Reducerea taxelor în energie și redistribuirea profturilor companiilor energetice sunt primele idei enunțate de comisarul european pentru energie, Thierry Breton (foto), ca măsuri temporare, pe care le va recomanda Comisia Europeană țărilor UE, pentru a face față scumpirii explozive a energiei.
„Toate statele vor beneficia de această situaţie pentru că sunt multe taxe pe energie”. (…) Bruxelles-ul va „stimula fiecare stat să reducă aceste taxe pentru a redistribui (veniturile) spre cei mai defavorizaţi”, a declarat Thierry Breton pentru postul de radio France Inter, citat de AFP și Agerpres.
Măsurile propuse de Comisie ar urma să fie punctul de plecare al discuțiilor de la următorul summit al şefilor de stat şi de guvern din UE, din 21-22 octombrie, când se vor căuta soluţii pe termen lung.
Urmează „șase luni de tensiuni” și stimulente
Trebuie să ne aşteptăm la „şase luni de tensiuni”, potrivit comisarului Thierry Breton.
În acest timp trebuie puse în practică instrumentele care să permită unui număr de aproximativ 36 de milioane de gospodării europene defavorizate să „traverseze această perioadă dificilă”.
Thierry Breton spune că există „ o gamă de instrumente care va fi pusă la dispoziţia fiecărui stat şi le vom stimula să le utilizeze”.
Oficialul european a afirmat Executivul comunitar va da statelor membre „posibilitatea de a reduce şi TVA”, aşa cum unele state au anunţat deja.
Unele guverne au mai introdus voucherele pentru energie, ajutoare ţintite pentru cei mai defavorizaţi sau îngheţarea preţurilor.
Problemele pieței comune a energiei
Thierry Breton nu a uitat să amintească importanţa existenţei unei pieţe comune de electricitate şi a interconectării reţelelor europene, într-o perioadă în care se afirmă două curente puternice de interese, chiar dacă toate țările membre țintesc spre energia regenerabilă.
Germania și alte țări a cărei producție energetică depinde de gazele naturale, cer Comisiei să le declare o soluție de tranzit spre energie regenerabilă.
Franța, care își bazează energia pe centralele nucleară, dorește ca energia nucleară să fie inclusă de Comisie în clasificarea (taxonomia) favorabilă Pactului Verde.
Și numai aceste două poziții diferite pun probleme de realizarea a pieței energetice unice, dincolo de faptul că transportul electricității nu este fezabil dintr-un capăt la altul al Uniunii.
România este interesată ca ambele poziții să fie tratate favorabil la nivel european.
În plus, Franței i s-au alăturat Spania, Cehia, Grecia şi România în solicitarea instituirii unei „abordări comune” la nivel european a problemelor .
Parisul dorește o revizuire de amploare a pieţei de electricitate, în special a modului de stabilire a preţurilor, pe care îl consideră mult prea dependent de cotaţiile combustibililor fosili.
Madridul pledează varianta achiziţiilor în comun de gaze naturale, variantă greu de digerat de Germania, care se pregătește să primească primele volume de gaze rusești prin Nord Stream 2, rău văzut în multe cancelarii europene.
Comisarul pentru energie subliniază că este necesar ca toate ţările membre să lucreze împreună pentru a avea un mix energetic care să permită combaterea volatilităţii preţurilor.