vineri

29 martie, 2024

23 mai, 2022

Averile miliardarilor din sectorul alimentar și energetic au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, pe fondul exploziei prețurilor la energie și la mărfuri din cauza pandemiei și a războiului Putin din Ucraina, se arată într-un raport Oxfam, citat de The Guardian.

Raportul vine în contextul în care elita politică și de afaceri din lume se reunește la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial a ajutat la crearea a „62 de noi miliardari” din sectorul alimentar în ultimele 24 de luni.


Cargill, care este unul dintre cei mai mari comercianți de alimente din lume, numără acum 12 membri de familie miliardari, față de opt înainte de pandemie. Familia Cargill, împreună cu alte trei companii, controlează 70% din piața agricolă globală.

Prețurile alimentelor, care au crescut în medie cu peste 30% în ultimul an, vor împinge, potrivit estimărilor, circa 263 de milioane de oameni în sărăcie acută. Acest lucru ar duce numărul de oameni care trăiesc cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi la 860 de milioane de persoane până la sfârșitul anului. Acest lucru este echivalent cu populațiile din Regatul Unit, Franța, Germania și Spania la un loc.

„Într-o perioadă în care sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia extremă, nu poate exista nicio scuză pentru guvernele să nu abordeze profiturile și bogăția uriașe pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a comentat Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam.

Oxfam a cerut liderilor mondiali reuniți la Davos să introducă imediat impozite pe averile superbogaților, pentru a ajuta la combaterea celei mai rapide creșteri a sărăciei extreme „din ultimii 20 de ani”.


Organizația de caritate le recomandă guvernelor să urmeze exemplul Argentinei și să introducă o „taxă unică de solidaritate pentru câștigurile realizate de miliardari din cauza pandemiei”. Taxa argentiniană a adunat anul trecut 223 de miliarde de pesos (1,5 miliarde de lire sterline) la bugetul Argentinei.

Un impozit anual pe avere care începe de la 2% pentru milionari și care crește la 5% pentru miliardari ar putea genera 2,5 miliarde de dolari pe an în plus la vistieriile statelor. Suma ar fi suficientă „pentru a scoate din sărăcie 2,3 miliarde de oameni, pentru a produce suficiente vaccinuri și pentru a oferi asistență medicală universală și protecție socială cetățenilor din țările cu venituri mici și medii”, potrivit Oxfam.

Un număr de 573 de noi miliardari au apărut în timpul pandemiei, potrivit raportului Oxfam care avertizează că pandemia a fost „cel mai bun moment din istorie pentru clasa miliardarilor”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: