marți

16 iulie, 2024

5 decembrie, 2023

Judecătoarea Denisa-Angelica Stănişor (foto) a fost votat, marţi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în 2024, iar procuroarea Emilia Ion a fost aleasăs în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Votul a fost acordat marți, de către plenul CSM.

Judecătoarea Denisa-Angelica Stănișor deține din 1992 o licență în Ştiinţe Juridice, fiind absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București.


A lucrat primii ani în avocatură, iar în 1999 a intrat în magistratură, la Judecătoria din Pitești. În 2011 a devenit judecător al Curții de Apel București, iar din 2013 este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a devenit în 2019 preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal.

Procuroarea Emilia Ion a finalizat Facultatea de Drept din bucurești în 1996 și timp de 10 a fost avocat. În 2007 a devenit procuror la Sfântu Gheorghe, iar din 2013 a fost delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București – Secția judiciară civilă și Secția judiciară penală. Tot prin delegare a devenit procuror șef – Secția judiciară penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, iar din 2022 este delegată în funcția de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de apel București.

Procedura de alegere a conducerii CSM:

  • CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.
  • Potrivit i Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
  • Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.
  • Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: