Marius Voineag (41 de ani) a primit marți aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ocuparea postului de procuror șef al DNA, după ce luni a fost avizat Alex-Florin Florenţa, pentru funcția de procuror general al României.
Mandatele procurorilor șefi sunt de trei ani.
Potrivit procedurii, după avizul consultativ al Secţiei pentru procurori a CSM, ministrul Justiţiei îi trimite președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire, însoțite de dosare ce conțin documentele relevante pentru cariera acestora.
Avizul pentru Marius Voiuneag a fost emis cu votul unanim al membrilor Secției penrtu procurori a CSM, Marius Voineag a obținut votul majorității.
Marius Ionuț Voineag este în acest moment adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul General și a fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT. Alex Florin Florența este procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
În timpul interviului susţinut luni de Alex-Florin Florenţa în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Cătălin Predoiu l-a întrebat dacă el, ministrul de Justiție, va mai fi nevoit să medieze între procurorii de rang înalt, pentru a menaja „orgoliile” acestora.
Întrebarea ministrului: „O ultimă întrebare, care poate părea aşa, de culoare, deşi este una serioasă şi am să mă explic. Din păcate, în activitatea mea de ministru, uneori, în trecut, n-aş spune în trecutul apropiat, m-am confruntat cu situaţii în care a trebuit să mediez, să sprijin găsirea unor compatibilităţi şi menajarea unor orgolii între procurori de rang înalt, făcând uneori apel chiar, să spunem, o prerogativă constituţională, mai mult simbolică să fim corecţi, pe care o are ministrul Justiţiei în raport cu procurorii şi Ministerul Public, în general. Concret, plecând de la atribuţiile dumneavoastră de procuror general, în ipoteza, evident, în care veţi parcurge procedura până la capăt cu succes, ce tip de cultură veţi asigura în relaţia dumneavoastră cu viitorul procuror şef al DNA şi viitorul procuror şef al DIICOT. Concret, credeţi că m-aş mai putea confrunta cu astfel de situaţii? Haideţi să privim din perspectiva ministrului şi nu a persoanei”, l-a întrebat Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.
Răspunsul lui Alex-Florin Florenţa, care declară că nu este o persoană conflictuală şi nici nu plasează orgoliile personale mai presus de interesul Ministerului Public.: „Sunt convins că voi avea o cooperare foarte bună şi deschisă cu viitorii procurori şefi ai celor două unităţi specializate, indiferent cine vor fi aceştia. Eu cred că doar comunicarea poate să aducă plus valoare. Trăim într-o lume şi, nu numai în sistemul judiciar, din ce în ce mai polarizată, cu incapacitatea multora dintre noi şi a oamenilor în general de a mai găsi acea cale de mijloc, care poate fi realizată doar prin comunicare şi prin dialog”.
***