duminică

28 aprilie, 2024

7 iulie, 2023

Banca Centrală Europeană nu va ezita să acționeze dacă se va produce o creștere simultană atât a marjelor de profit ale companiilor, cât și a salariilor, a spus președintele BCE Christine Lagarde.
Într-un interviu pentru ziarul regional francez La Provence, ea a spus că factorii de decizie politică mai au „de lucru” pentru a ține inflația sub control.
Oficialii BCE vor să știe dacă întreprinderile vor accepta o reducere a profitului pentru a mări salariile angajaților „sau dacă vom vedea o creștere dublă – a marjelor și a salariilor”, a spus ea. „O creștere simultană a ambelor ar alimenta riscurile de inflație și nu vom sta cu brațele încrucișate în fața unor astfel de riscuri.”

O nouă creștere a dobânzii de referință este sigură

Comentariile șefului BCE preced decizia din 27 iulie, când este aproape sigur că va avea loc o creștere cu un sfert de punct a ratei dobânzii de referință. Factorii politici dezbat acum dacă să mai trebuie să ctrească din nou costurile împrumuturilor la întâlnirea lor viitoare din septembrie.
Adepții politicii monetare restrictive, precum președintele Bundesbank, Joachim Nagel, au avut păreri divergente la ședința precedentă de politică monetară a BCE privind saltul dobânzii. Joi, el a încetat să menționeze acest lucru, spunând că locul exact în care se stabilesc ratele va fi decis „pe baza datelor macroeconomice”.

(Citiți și: ”Vești proaste pentru zona euro: activitatea a intrat în teritoriul negativ în iunie”)

Șeful Băncii Italiei, Ignazio Visco, unul dintre oficialii cei mai „blânzi” ai BCE, și-a îndemnat la începutul acestei săptămâni colegii să procedeze cu prudență, spunând că nu înțelege preferința pentru „a fi puțin mai mult, decât mai puțin restrictiv” și că BCE ar fi trebuit o „atitudine simetrică”.

Dobânda de referință a BCE a urcat la 3,5%


BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, astfel că dobânda la depozite a urcat din teritoriul negativ până la 3,5%, și a promis că vor urma și alte majorări în încercarea de a opri avansul inflației.

După ultima majorare din iunie, șefa BCE a spus că „Inflația în zona euro este mult prea mare și se pare că va rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp… Această persistență este provocată de faptul că inflația își face simțite efectele în economie în faze, pe măsură ce diferiți agenți economici încearcă să transfere costurile pe seama celorlalți”.

Chiar dacă zona euro a intrat recent în recesiune, firmele nu renunță la angajați, o evoluție neașteptată care alimentează creșterile salariale. O altă problemă este că o mare parte din creșterea gradului de ocupare are loc în sectoare cu o productivitate scăzută. „Toate acestea înseamnă că ne vom confrunta cu mai mulți ani de creșteri ale salariilor nominale, în care presiunile pe partea costurilor cu mâna de lucru vor fi exacerbate de creșterea limitată a productivității”, a spus Lagarde.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: