vineri

3 mai, 2024

6 iulie, 2023

Activitatea economică din zona euro a intrat pe un teritoriu negativ în luna iunie, caracterizată printr-o scădere generalizată în sfera serviciilor, dominante în PIB-ul zonei euro, și o reducere tot mai semnificativă a producției industriale, arată un sondaj efectuat printre menagerii companiilor reprezentative pentru zona euro.

Indicele Compozit al Managerilor de Achiziții (PMI) realizat de HCOB și compilat de S&P Global, considerat un indicator realistic al evoluției economiei, a scăzut la 49,9 în iunie de la 52,8 în mai.

PMI a coborât sub pragul de 50 care separă creșterea economică de contracție pentru prima dată după decembrie 2022 și se situează sub estimarea preliminară de 50,3.

Evoluția indicelui compozit PMI pentru eurozonă


Sursa: Bloomberg

„Sectorul serviciilor, care după un ultim trimestru slab din 2022 a avansat rapid la începutul anului 2023, și-a pierdut din nou din avânt în toate economiile europene importante. Încetinirea activității economice a fost însoțită de o creștere mai slabă a noilor businessuri, încetinirea creșterii prețurilor și o scădere a încrederii. Cu toate acestea, crearea de noi locuri de muncă în sectorul serviciilor a rămas în iunie la același nivel solid, la fel ca în mai”, a declarat economistul-șef al Băncii Comerciale Hamburg, dr. Cyrus de la Rubia, citat de Reuters.

  • Indicele compozit PMI anticipează fidel evoluția PIB-ului. În grafic este reprezentată evoluția trimestrială a PIB-ului comparativ cu valoarea corspunzătoare a indicelui PMI.

În general, există multe indicii care sugerează că încetinirea creșterii economice va continua în lunile următoare.

„Dintre cele patru economii importante din zona euro (Franța, Germania, Italia și Spania), Franța nu este doar cea care a înregistrat cea mai mare scădere a dinamicii sectorului servicii ci și singura țară care a raportat o reducere a activității a sectorului, comparativ cu luna precedentă. Pe lângă factorii generali, cum ar fi condițiile mai restrictive de finanțare și o contracție a cererii, protestele și grevele din ultimele luni împotriva reformei pensiilor și-au pus amprenta asupra economiei franceze.


Germania se remarcă prin faptul că numărul de angajați a crescut chiar mai rapid decât în luna mai, în contrast cu Franța, Italia și Spania unde ritmul ocupării forței de muncă a încetinit. În toate cele patru mari economii ale zonei euro, rata șomajului se menține relativ scăzut, ceea ce susține consumul privat și avansul economic sau măcar o aterizare blândă a economiei”, a spus Cyrus de la Rubia.

 Presiunea inflaționistă din sectorul serviciilor, căreia Banca Central Europeană (BCE) îi acordă o atenție deosebită, a slăbit într0 oarecare măsură, dar costurile intrărilor continuă să crească puternic relativ la media istorică, iar companiile prestatoare de servicii sunt de asemenea de transfera mai departe creșterile de costuri, în special datorită majorărilor salariale, către clienții finali. Acest lucru se reflectă într-o inflație de bază rezilientă, motiv pentru care este posibil ca BCE să continue ciclul de creștere a dobânzii de referință.

Riscul unei majorări de dobânzi mai mari și mai de lungă durată este provocarea unei recesiuni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: