Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie va fi desfiinţată până la sfârşitul lunii martie, fără a fi înlocuită de o structură asemănătoare, un „SIIJ 2.0”, a declarat vineri ministrul Cătălin Predoiu.
Proiectul de desfiinţare a SIIJ va fi prezentat în guvern în luna februarie şi apoi trimis la vot în Parlament, probabil în prima jumătate a lunii martie, dar numai dacă primeşte aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii, a mai spus ministrul Justiției:
„SIIJ va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lunii martie. Nu va fi SIIJ 2.0, nu o desfiinţăm ca să facem alta. Se lucrează tehnic la o formulă care să fie agreată politic în coaliţie, de către CSM şi la nivel european.
Le-am spus liderilor politici că nu fac niciun pas, să merg în Parlament cu proiectul fără avizul CSM.
Obiectivul Ministerul Justiţiei este să trimitem proiectul desfiinţării SIIJ la începutul lunii februarie în Guvern”.
Ministrul Predoiu a mai promis că va urgenta codurile penale şi refacerea legilor Justiţiei pentru a le trimite până la sfârşitul primaverii Parlament. Până la sfârşitul anului, „marile şantiere” vor fi închise, a adăugat oficialul.
Fostul ministru Stelian Ion (USR) a încercat desființarea secției, însă în coaliție nu s-a acceptat ca acest lucru să se facă în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021 și cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021. Instituțiile europene cereau ca desființarea să se facă prin revenirea cazurilor la parchetele competente, adică o întoarcere la situația de dinaintea apariției SIIJ.
UDMR s-a opus ca DNA să se ocupe din nou de cazurile de corupție, astfel încât această măsură prevăzută și în MCV nu a putut fi realizată.
În programul de guvernare al Coaliţiei PNL – PSD – UDMR se specifică faptul că, până la data de 31 martie 2022, se va adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, urmând ca aceasta să fie înlocuită de o nouă structură, care se ofere „garanţii de independenţă a magistraţilor”, soluție respinsă de experții Comisiei Europene.
Cresc salariile și pensiile magistraților
Ministrul a anunțat că se lucrează și la o lege a salarizării unitare în sistemul de justiţie, pentru a elimina inechitățile apărute în sistem.
Aceasta va duce și la o creștere a pensiilor, întrucât acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, conform Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Dacă înainte salariul magistraţilor se calcula de la o Valoare Sectorială de Referinţă (VSR) de 465 de lei, de la 1 februarie 2022, acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei.
„Legea salarizării unitare în sistemul de justiţie este pentru a elimina dezechiliberele şi inechităţile salariare din sistem, îmi doresc să o adoptăm anul acesta. Vom avea discuţii politice şi cu sistemul. Ordinul de ministru prin care s-a majorat valoarea sectoriala – efectul e că ministerul Justiţiei vă face economii de zeci de milioane de lei pentru că vom evita sute de procese pe salarizare”, a explicat ministrul Justiţiei.
Majoritatea magistraților au sesizat instanțele pentru recuperarea unor sporuri și alte diverse drepturi salariale, iar aceste procese au fost întotdeauna câștigate de petenți.