joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 noiembrie, 2021

Fostul cancelar conservator Sebastian Kurz, care a demisionat în octombrie în urma unui scandal de corupţie ce a zguduit scena politică a Austriei, a rămas joi fără imunitate parlamentară. După votul parlamentului de la Viena, ancheta împotriva fostul cancelar poate continua.

Sebastian Kurz, 35 de ani, ales pe un program antiimigraţie în 2017, a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie, când a fost vizat de o anchetă anticorupţie.

De atunci, el a fost protejat de urmărire penală în virtutea statutului său de lider al grupului parlamentar al Partidului Popular Austriac (OVP) şi de membru al parlamentului.


Sebastian Kurz a fost cel mai tânăr şef de guvern din lume când a fost ales la vârsta de 31 de ani. Coaliţia pe care a format-o cu extremă-dreapta s-a prăbuşit în 2019, când aliatul său s-a găsit în centrul unui scandal de corupţie. Noi alegeri i-au permis să-şi recapete postul de cancelar în fruntea unei coaliţii cu Verzii.

Sebastian Kurz, care respinge acuzaţiile de corupţie, afirmase anterior că doreşte ridicarea imunităţii sale, astfel încât ancheta să poată avansa și el să combată acuzaţiile care l-au costat postul de cancelar.

Scandalul a izbucnit în octombrie când mai multe locuri, printre care sediul Cancelariei federale şi al Ministerului de Finanţe, au fost percheziţionate în cadrul unei anchete asupra unor suspiciuni de deturnare de fonduri publice între 2016 şi 2018 de către colaboratori apropiaţi ai lui Sebastian Kurz.

Scopul acestei deturnări a fost de a finanţa publicarea unor sondaje falsificate şi o acoperire mediatică favorabilă lui în media unui grup influent de presă austriac, Oesterreich. În schimb, acesta din urmă a fost răsplătit cu achiziţionarea generoasă de publicitate, conform suspiciunilor procurorilor.


Numeroşi analişti politici sunt de părere Sebastian Kurz va încerca „un come-back”, succesorul său, fostul ministru de externe Alexander Schallenberg, fiind unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Fostul cancelar rămâne liderul OVP și al grupului parlamentar al formațiunii.  

Sebastian Kurz a negat acuzațiile ce i se aduc și a pus sub semnul întrebării integritatea procurorilor care se ocupă de dosar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Stagflația este cel mai mare pericol la adresa economiei globale și locale, a avertizat, miercuri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, precizând că noile date economice indică un avânt și...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: