miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 octombrie, 2021

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seara. Cancelar interimar a fost propus ministrul de externe, Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră.

Sebastian Kurz intenţionează să rămână liderul partidului său conservator şi să preia conducerea acestuia în parlament, a anunțat acesta.

Într-o declaraţie către mass-media el a spus că se retrage pentru „stabilitatea” ţării, respingând în acelaşi timp acuzaţiile de corupție ca fiind false, scrie Reuters, preluată de Agerpres.


„Vreau să mă retrag pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul şi a asigura stabilitatea”, a declarat el reporterilor din Viena.

Liderul în vârstă de 35 de ani refuzase până acum acest gest, denunţând acuzaţiile drept „fabricate”, însă Verzii, partenerii juniori ai conservatorilor la guvernare, şi-au intensificat în ultimele zile criticile la adresa sa.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea de dare de mită şi de abuz de încredere, au anunţat miercuri procurorii anticorupţie, după ce la sediul partidului conservator la putere şi în mai multe birouri ale colaboratorilor săi au fost efectuate percheziţii.

Media austriece au relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său.


Alte nouă persoane sunt investigate.

Acuzațiile se referă la perioada cuprinsă între 2016 și 2018, când fondurile ministerului finanțelor au fost suspectate că ar fi fost utilizate pentru a manipula sondajele de opinie în favoarea partidului său, relatează BBC.

În perioada respectivă, Sebastian Kurz nu era cancelar, însă făcea parte din Guvern.

Potrivit procurorilor, un grup media ar fi „primit bani” în schimbul acestor anchete cu privire la popularitate. Grupul respectiv este, potrvit presei austriece, tabloidul Österreich, scrie News.ro.

În vârstă de 35 de ani, Kurz a devenit lider al partidului conservator în mai 2017 și și-a condus partidul către victoria în alegeri mai târziu în acel an, devenind, la vârsta de 31 de ani, unul dintre cei mai tineri șefi de guvern aleși în mod democratic.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: