miercuri

1 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2021

Autoritățile austriece au percheziționat miercuri birourile și sediile din Viena ale partidului cancelarului Sebastian Kurz, pe fondul suspiciunilor că el și apropiați ai săi au conspirat să deturneze fonduri publice pentru a mitui companii care fac sondaje de opinie și personalități din presă în schimbul unei acoperiri media favorabile.

Descinderile de miercuri marchează o escaladare semnificativă a anchetei care deja îl vizează pe Sebastian Kurz, care se confruntă deja cu o posibilă punere sub acuzare pentru mărturie mincinoasă în fața unei comisii parlamentare, într-o audiere de anul trecut.

Având în vedere gravitatea acuzațiilor cu care se confruntă cancelarul – fără precedent în istoria democratică a Austriei – o prăbușire rapidă a guvernului Kurz este posibilă, scrie Politico.


Din dosarele publicate miercuri reiese de presa austriacă reiese că ținta principală a procurorilor este chiar Sebastian Kurz, pe care anchetatorii îl descriu drept „personaj central” în afacere și principalul beneficiar al presupusului comportament infracțional.

Liderul social-democraților din opoziție, Pamela Rendi-Wagner, a cerut cancelarului să se prezinte în fața parlamentului pentru a răspunde la întrebări, afirmând că, dacă „ar avea o urmă de decență”, cancelarul ar trebui să demisioneze.

Prezent la summit-ul UE din Slovenia, Sebastian Kurz a fost întrebat despre perchezițiile de la sediile partidului său, el afirmând că acuzațiile sunt „fabricate”, iar el și colegii săi vor fi în final exonerați. „Sunt convins că aceste acuzații se vor dovedi, în curând, false,” a spus cancelarul.

Cu toate acestea, dovezile descoperite de autorități sugerează că problemele lui Sebastian Kurz abia încep.


Procurorii anticorupție, potrivit documentelor publicate de presa austriacă, suspectează că Sebastian Kurz și apropiații săi au folosit fonduri de la ministerul de Finanțe, condus de conservatori în 2016, în timp ce Kurz era ministru de externe, pentru a plăti sondaje false publicate ulterior de Österreich, un tabloid prietenos cu Kurz.

Plățile ministerului către o companie locală de sondare a pieței, în valoare totală de 140.000 euro, ar fi fost deghizate prin falsificarea facturilor, care arată că plata se referă la „studii anticorupție”. În schimbul publicării sondajelor, tabloidul Österreich ar fi primit sute de mii de euro pentru derularea unor campanii publicitare.

Editorii tabloidului Österreich au negat orice acțiune greșită și au declarat că suspiciunile autorităților sunt bazate pe „neînțelegeri grave”.

Procurorii austrieci își bazează însă acuzațiile pe schimburi de mesaje text descoperite în telefonul lui Thomas Schmid, un apropiat al lui Sebastian Kurz care, la acel moment, era secretar general în ministerul de finanțe.

Campania media favorabilă lui Sebastian Kurz s-a derulat în 2016, cu scopul de a favoriza înlocuirea președintelui de la acea dată a Partidului Popular, Reinhold Mitterlehner, și, ulterior, organizarea de alegeri generale anticipate în Austria.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: