cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Scăderea prețurilor la energie și efectul de bază au calmat ușor rata anuală a inflației în ianuarie

14 februarie, 2023

Rata anuală a inflației a decelerat în ianuarie la 15,1% de la 16,4% în decembrie, în principal pe fondul scăderii accelerate a prețurilor energiei electrice, dar și ca urmare a unui efect statistic – efectul de bază ”a tăiat” 1,3 puncte procentuale din avansul prețurilor, potrivit calculelor specialiștilor Erste Research.

Rata anuală a inflației din ianuarie s-a situat mult sub așteptările din piață, media unui sondaj realizat de Bloomberg fiind de 15,8%.

Prețurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,3% față de decembrie. Cele mai semnificative scumpiri s-au înregistrat în cazul serviciilor, de 1,8 față de decembrie, respectiv 10,3% față de ianuarie 2022. Prețurile mărfurilor alimentare au înregistrat un avans de 1,5% față de decembrie, respectiv de 22,5% față de ianuarie 2022.


Mărfurile nealimentare s-au ieftinit însă cu aproape 1% față de decembrie, marcând un avans de 11,9% față de ianuarie 2022. De departe cea mai notabilă evoluție s-a produs în ceea ce privește evoluția prețului la energie electrică, care a scăzut cu 15,8% față de decembrie, dar s-a menținut cu 21,2% peste nivelul din ianuarie 2022.

Schimbarea comportamentului de consum

Specialiștii Erste Research notează că schimbarea comportamentului de consum post-pandemie s-a reflectat și în coșul inflației, ponderile produselor alimentare și nealimentare înregistrând o ușoară creștere, în defavoarea serviciilor care au consemnat o scădere un punct procentual.

”Datele privind Indicele Prețurilor de consum de astăzi nu ne schimbă opinia conform căreia inflația generală este probabil să rămână ridicată pe termen scurt (aproape sau peste 15%), înainte de a scădea brusc (-3 pp) la începutul celui de-al doilea trimestru, din cauza unei efect de bază statistic puternic legat de energie”, notează economiștii adăugând că rata anuală ar putea încheia anul la 8%.

În acest context, specialiștii apreciază că Banca Națională a României (BNR) va menține ratele dobânzii la nivelul de 7% pe parcursul anului, în special având în vedere că băncile centrale din regiune au semnalat încheierea ciclurilor de majorare a dobânzilor.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: