Inflația din zona euro a scăzut în ianuarie la 8,5%, de la 9,2% în decembrie, peste așteptările analiștilor, potrivit datelor comunicate miercuri de Eurostat, dar specialiștii atrag atenția că o „problemă de prelucrare a datelor” la biroul de statistică al Germaniei a făcut că cifrele pentru Germania să fie estimate și, prin urmare, să nu fie de încredere.
”În orice caz, punctul cheie este că inflația de bază a rămas neschimbată, la un nivel record de 5,2%, astfel încât Banca Centrală Europeană (BCE) va rămâne rezervată”, punctează Jack Allen-Reynolds, Senior Europe economist la capital Economics.
El se așteaptă ca datele finale să fie cu totul diferite. Chiar și așa, principala preocupare a decidenților politicii monetare rămâne evoluția inflației de bază, cea care face abstracție de prețurile volatile, la alimente și energie. În opinia specialiștilor, aceasta indică presiuni puternice asupra prețurilor.
Inflația de bază IAPC a rămas neschimbată în ianuarie, la un nivel record de 5,2%, inflația bunurilor industriale neenergetice a consemnat o creștere, iar inflația serviciilor o scădere.
Datele privind piața muncii indică o rată a șomajului de 6,6% în zona euro. Prin urmare, presiunile de piața muncii vor continua să se traducă printr-o creștere a salariilor în regiune și implicit a inflației din zona serviciilor, crede Allen-Reynolds.
”Rezultatul este că scăderea mai mare decât se aștepta a inflației generale nu va descuraja BCE să majoreze ratele dobânzilor cu 50 pb mâine”, concluzionează el.
BCE ar urma să ducă dobânzile la depozite până la un vârf de 3,5%.
***