Tendința de creștere bruscă a prețurilor metalelor industriale din această vară s-a inversat brusc, pe măsură ce agravarea crizei energetice din Europa și indiciile tot mai numeroase privind încetinirea ”fabricii lumii”, China, i-au speriat pe investitori, transmite Financial Times.
Indicele S&P GSCI al metalelor folosite în industrie a scăzut cu mai mult de 9% de la mijlocul lunii august și până în prezent, revizitând minimele din iulie, când temerile de recesiune se aflau în prim-planul investitorilor. Indicatorul, care urmărește prețul spot al metalelor, inclusiv cuprul, nichelul și aluminiul, a scăzut cu 17% în 2022, după creșterile record înregistrate ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.
Scăderea prețurilor metalelor folosite în industrie pentru a produce o gamă largă de produse, cum ar fi piese auto, oțel și cabluri electrice, scoate în evidență cum temerile cu privire la evoluția cererii globale revin în centrul atenției investitorilor. Preocuparea economiștilor vizează amploarea impactului prețurilor energiei asupra producției industriale.
Cererea, decimată de scăderea puterii de cumpărare
„Totul este despre recesiune și frica de recesiune”, a comentat Clive Burstow, analist specializat în resurse naturale la Barings, o firmă de administrare a investițiilor. „Teama este că suntem într-o criză energetică care ne conduce către o recesiune.”
Prețurile gazelor europene au crescut cu 17% luni, către nivelurile maximele record atinse la sfârșitul lunii trecute, după ce Rusia a declarat că va suspenda pe termen nelimitat fluxurile de gaze prin conducta-cheie către Europa, Nord Stream 1. Prețurile mai mari ale gazului declanșează temeri că atât marile întreprinderi, cât și consumatorii vor trebui să-și reducă consumul pentru a-și putea plăti facturile.
„Distrugerea cererii are loc pe partea consumatorilor, așa că este filtrată către piețele metalelor”, a declarat Peter Ghilchik, analist la CRU, o companie de consultanță.
Cuprul, un barometru al sănătății economice globale, a scăzut cu aproximativ 6%, la circa 7.650 de dolari pe tonă, în puțin peste o săptămână, după ce în martie atinsese un nivel record de 10.600 de dolari pe tonă.
Minereul de fier folosit pentru fabricarea oțelului a scăzut sub 100 de dolari pe tonă, de la un maxim de peste 160 de dolari pe tonă la începutul acestui an.
Cu ochii pe China, cel mai mare consumator de materii prime din lume
La perspectivele sumbre s-au adăugat și un șir de date economice dezamăgitoare din China, deoarece cel mai mare consumator de materii prime din lume continuă să impună restricții pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.
Sondajul de afaceri Caixin, publicat săptămâna trecută, urmărit îndeaproape de investitori, a arătat că activitatea din vastul sector manufacturier din China a coborât în teritoriu negativ în august, deoarece noile comenzi au scăzut pentru prima dată în trei luni.
În SUA, Rezerva Federală a transmis luna trecută un mesaj puternic cu privire la hotărârea sa de a controla creșterea inflației prin creșterea ratelor dobânzilor. Angajamentul ferm a contribuit la creșterea dolarului american la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani față de un coș de valute importante. Prețurile mărfurilor, tranzacționate în principal în dolari, tind să scadă în astfel de momente, deoarece o monedă americană mai puternică le face mai scumpe.
Colin Hamilton, de la BMO, a precizat că o slăbire constantă a renminbi-ului chinez față de dolar a alimentat și mai mult scăderea prețurilor mărfurilor, deoarece aprecierea monedei americane face importurile de materii prime mai scumpe pentru China.
Nici oferta nu o duce prea bine din cauza impactului crizei energetice
Preocupările legate de economia din Europa, SUA și China au determinat banca germană Commerzbank să reducă prognozele de prețuri pentru cele mai importante metale de bază, pentru următoarele două trimestre.
Cu toate acestea, îngrijorările legate de aprovizionare ajută la limitarea scăderii prețurilor metalelor industriale, au spus analiștii.
Sectorul este puternic afectat de oprirea instalațiilor de producție din cauza creșterilor prețurilor energiei. La sfârșitul săptămânii trecute, producătorul olandez de aluminiu Aldel a anunțat că va opri producția la una dintre fabricile sale, iar ArcelorMittal a anunțat că va opri unul dintre furnalele de la o oțelărie din Bremen, Germania.
Specialiștii Goldman Sachs au precizat că prețurile mărfurilor indică o recesiune mai mult decât orice altă clasă de active. „Temerile excesive de recesiune continuă să stăpânească piețele de mărfuri”, au scris analiștii într-o notă, adăugând că „fundamentele fizice semnalează unele dintre cele mai strânse piețe din ultimele decenii”.
***