joi

28 martie, 2024

6 septembrie, 2022

După ce a tras – sau a pierdut în luptă – mult mai mult din puterea de foc modernă decât anticipase inițial, armata rusă se bazează acum din ce în ce mai mult pe stocurile de muniții din epoca sovietică. În paralel, scrie Politico, Rusia încearcă să obțină semiconductori și echipamente de înaltă tehnologie pentru a-și completa stocurile de armament modern.

Nici statele membre UE nu par să stea mai bine la acest capitol, avertizează șeful diplomației europene, Josep Borell. În timpul unei dezbateri cu parlamentarii europeni, Josep Borell a afirmat că stocurile de arme ale țărilor UE sunt grav „epuizate” în urma trimiterii de ajutoare militare în Ucraina.

Moscova aproape și-a epuizat arsenalul modern

Războiul din Ucraina a ajuns într-un punct de inflexiune în care avantajul tehnologic se dovedește decisiv. Premierul ucrainean Denis Shmihal a declarat că, din informațiile pe care le deține, ”Rusia a utilizat deja jumătate din arsenalul militar”.


El a adăugat că Ucraina estimează că Rusia mai deține în acest moment cel mult 50 de rachete hipersonice. „Acestea au precizie și acuratețe datorită microcipurilor pe care le au încorporate. Din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările de înaltă tehnologie s-au oprit și, teoretic, Moscova nu are cum să reînnoiască aceste stocuri”,

Autoritățile de la Kiev sunt conștiente de faptul că rezultatul războiului va depinde în mare măsură de capacitatea Rusiei de a recâștiga acces la cipuri și înaltă tehnologie cu aplicație militară.

Rusia caută acces la înaltă tehnologie cu aplicație militară

Pentru a semnala acest pericol, Ucraina a trimis avertismente internaționale că Moscova a întocmit ”liste de cumpărături” cu semiconductori, conectori, tranzistori, izolatori și alte componente, majoritatea realizate de companii din SUA, Germania, Țările de Jos, Regatul Unit, Taiwan și Japonia.

Potrivit Politico, între cele mai vânate 25 de produse, majoritatea sunt microcipuri fabricate de firmele americane Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom și Texas Instruments. Unele dintre articole pot fi găsite la comercianți online, altele însă nu sunt disponibile de luni de zile din cauza deficitului global de semiconductori.

În lipsă de altceva, Rusia cumpără armament din Iran și Coreea de Nord


Potrivit unui raport declasificat al serviciilor de informații americane citat luni de New York Times, ministerul rus al Apărării cumpără rachete și obuze din Coreea de Nord, pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Dezvăluirea vine la câteva zile după ce pe frontul din Ucraina Rusia a început să folosească drone fabricate în Iran.

Josep Borell îndeamnă la achiziții comune în UE

Înaltul reprezentant UE pentru politică externă a îndemnat luni statele membre să-și reînnoiască arsenalele, spunând că cel mai bun mod de a face acest lucru este „împreună”, pentru că ar fi „mai ieftin”.

Josep Borell avertizase anterior că stocurile de arme ale țărilor membre UE sunt grav „epuizate” ca efect al trimiterii de ajutoare militare în Ucraina.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, UE a oferit Kiev asistență militară în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace. Multe dintre armele trimise în Ucraina au provenit din stocurile proprii ale statelor membre.

Avertismente despre stocurile au venit și din Germania. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Berlin este aproape de a „atinge limitele a ceea ce poate oferi din rezerva Bundeswehr”.

În iulie, cele mai mari șase țări din Europa nu au oferit niciun ajutor militar nou Ucrainei, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: