În primele opt luni ale anului au fost eliberate 30.620 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 10,5% față de aceeași perioadă din 2021, reiese din datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-783 autorizații), Sud-Muntenia (-771), București-Ilfov (-600), Vest (-421), Sud-Vest Oltenia (-347), Nord-Vest (-338), Sud-Est (-310) și Centru (-25).
În august, s-au eliberat 4.043 de autorizații pentru clădiri rezidențiale, cu 17% sub nivelul de anul trecut.
Scăderi au fost raportat și în ceea ce privește numărul de autorizații de construire eliberate pentru clădiri nerezidențiale. În august, numărul acestora a scăzut cu 6,3%, iar suprafața utilă totală cu 7,2%.
Numărul autorizațiilor de construire oferă o imagine cu privire la perspectivele evoluției sectorului construcțiilor.
Volumul lucrărilor de construcții a crescut cu doar 2,7% în primele șapte luni ale anului, creștere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (+10,2%) și la lucrările de construcții noi (+1%). Lucrările de reparații capitale au scăzut cu 1,6%. Pe obiecte de construcții, creșteri au avut loc la clădirile nerezidențiale (+14,8%) și la clădirile rezidențiale (+7,2%), mai reiese din alte date INS. Construcțiile inginerești – lucrările de infrastructură publică – au scăzut cu 7,2%.
Anul trecut, sectorul construcțiilor a avut o contribuție negativă la creșterea economică a României, de -0,1% din PIB. În primul semestru din 2022, contribuția a fost pozitivă, de 0,1% din PIB, potrivit datelor INS.
Autorizația de construire constituie actul de autoritate al administrației locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea și funcționarea construcțiilor.
***