Investiţiile care ţin de economie circulară și, de sistemele de management integrat s-au ridicat la „miliarde bune”, însă rezultatele sunt sub aşteptări, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la o conferință cu această tematică.
„În România s-au investit miliarde de euro. Dacă ne uităm la toate investiţiile care ţin de economie circulară, sistemele de management integrat al deşeurilor, toate sumele atrase din fonduri de preaderare, din POS-ul de mediu, mai nou din POIM, şi pe care ne propunem să le cheltuim şi în următorul exerciţiu financiar, observăm că s-au cheltuit miliarde bune de euro şi rezultatele, deşi prezintă un oarecare progres, sunt sub aşteptările pe care le aveam, cel puţin la momentul la care am scris toate acele proiecte, toate acele cereri de finanţare”, a spus ministrul Fechet la o conferinţă organizată de The Diplomat, citat de Agerpres.
România nu reușește să recupereze din decalajul față de restul Europei
Ministrul a subliniat că, în privinţa economiei circulare, în loc să recuperăm decalajul faţă de majoritatea ţărilor din Uniunea europeană, „suntem încremeniţi la un procent ruşinos”.
„Dacă ne uităm la tot ceea ce înseamnă economie circulară, dacă ne uităm la toate cifrele din ultimii ani, o să observăm că nu ne sperie neapărat rezultatele, dar ne sperie tendinţa, pentru că în loc să recuperăm foarte mult din decalajul pe care îl avem astăzi faţă de majoritatea celorlalte state membre, stăm încremeniţi la un procent ruşinos, fie că discutăm despre colectare separată, fie că discutăm despre reciclare, fie că discutăm despre orice alte chestiuni. (…) Eu cred că există o nevoie de reformă profundă în legătură cu modul în care înţelegem ceea ce înseamnă economia circulară”, a afirmat Mircea Fechet.
El a reamintit că, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, există sume alocate economiei circulare, precum cele pentru centrele de colectare cu acord voluntar, ofertele depuse la licitaţia pentru acestea urmând a fi deschise la 1 aprilie.
De asemenea, a adăugat ministrul, celelalte centre mari sunt într-un proces „mai avansat sau mai puţin avansat” de execuţie şi este aproape de atribuire licitaţia pentru insulele digitalizate, acele puncte de colectare separată care urmează să fie puse la dispoziţia autorităţilor locale.
220 de mil. euro pentru „fabricile de reciclare”
„Şi, nu în ultimul rând, o linie de finanţare pe care eu o consider foarte importantă, ea se numeşte generic „fabrici de reciclare”. 220 de milioane de euro punem la bătaie prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu acelor operatori economici care urmează să desfăşoare activităţi de reciclare sau similare cu activităţile de reciclare şi de tratare”, a mai spus Mircea Fechet.
Nevoia de finanţare nu va putea fi acoperită din fonduri guvernamentale şi, în opinia ministrului, atât timp cât există predictibilitate, un cadru legislativ coerent şi toată lumea ştie ce are de făcut şi la ce să se aştepte, astfel de business-uri devin fezabile şi o companie poate merge să caute capital privat.
****