sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 mai, 2023

Washingtonul a anunţat joi o serie de sancţiuni economice ce îl vizează pe şeful grupului paramilitar rus Wagner din Mali, Ivan Maslov, pe care îl acuză că a încercat să obţină echipamente militare pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina.

Aceste sancţiuni presupun confiscarea tuturor activelor, financiare şi imobiliare, ale lui Ivan Maslov din Statele Unite, precum şi ale companiilor care au o legătură directă de capital cu Maslov şi interzic companiilor americane sau celor prezente pe teritoriul SUA orice tip de tranzacţii cu Maslov şi cu companiile pe care acesta le controlează.

Măsurile „împotriva celui mai important responsabil al grupului Wagner din Mali urmăresc să pună capăt operaţiunilor esenţiale de sprijinire a activităţii mondiale a grupului”, a explicat subsecretarul din cadrul Departamentului Trezoreriei americane responsabil cu terorismul şi informaţii financiare, Brian Nelson, citat într-un comunicat de presă preluat de Agerpres.


„Prezenţa grupului Wagner pe continentul african este o forţă destabilizatoare pentru orice ţară care permite desfăşurarea acestuia pe teritoriul său”, a adăugat Brian Nelson.

Gruparea paramilitară Wagner, jucător major în războiul din Ucraina

Nu este prima dată când sancţiunile vizează grupul Wagner sau pe unii din membrii săi pentru acţiunile din Mali. Uniunea Europeană a anunţat la sfârşitul lunii februarie o serie de sancţiuni ce vizează zece persoane, inclusiv Ivan Maslov, pentru încălcarea drepturilor omului de către grupul paramilitar.

(Citește și: „Video / Criză de nervi a lui Evgheni Prigojin, care anunţă că Wagner pleacă din Bahmut„)

Grup paramilitar fondat în 2014, Wagner este considerat de SUA organizaţie teroristă internaţională. Washingtonul, care încearcă de câţiva ani să contracareze influenţa Rusiei în Africa, acuză grupul Wagner de „comiterea de încălcări ale drepturilor omului şi extorcarea resurselor naturale în Africa”.

Grupul s-a impus ca un jucător major în conflictul din Ucraina, în special în bătălia pentru cucerirea oraşului Bahmut, iar mercenarii săi au fost văzuţi, de asemenea, în Siria sau Libia şi, mai recent, în Republica Centrafricană şi în Mali.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: