luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 martie, 2023

Grupul Rusia Wagner a pus o recompensă de 15 milioane de dolari pe capul ministrului italian al Apărării, Guido Crosetto (foto), care a acuzat aceste unități de mercenari că au provocat intenționat creșterea valului migrator, ca parte a războiului hibrid desfășurat în contextul războiului din Ucraina.

Informația apare într-un raport al serviciilor de informații italiene și ar fi fost primită, de la mai multe surse, de aproximativ 10 zile.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, migrația a crescut la 20.021 de persoane, în perioada 1 ianuarie – 15 martie 2023, comparativ cu 6.263 de migranți în același interval din 2022 și 6.041 în 2021.


Ministrul Crosetto a declarat că Wagner, grupul de mercenari înființat de un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, se află în spatele creșterii sosirilor de imigranți. Această creștere a provocat nu numai decesul unui număr mare de persoane în încercarea lor de a ajunge în Europa, dar și tulburări politice în Italia și alte state membre.

„Cred că acum este sigur să spunem că această creștere exponențială a fenomenului migrator pornit de pe țărmurile africane este, într-o măsură deloc nesemnificativă, parte a unei strategii clare de război hibrid pe care o implementează divizia Wagner, folosindu-și ponderea considerabilă din unele țări africane”, a spus Guido Crosetto.

Oficialul italian a adăugat că UE, NATO și Occidentul ar trebui să înțeleagă riscurile în creștere din sudul Europei, așa cum au realizat că atacurile cibernetice fac parte din conflictul global în desfășurare. „Ar trebui să ia act de faptul că migrația necontrolată și continuă, adăugată crizei economice și sociale, devine o modalitate de a lovi țările cele mai expuse, în primul rând Italia, și alegerile lor geostrategice clare”, a spus el.

Ministrul Crosetto le-a cerut aliaților, inclusiv partenerilor din NATO, să-și intensifice sprijinul și să împartă povara problemelor care apar.


Forțele Wagner au fost acuzate că operează în mai multe țări africane, inclusiv Libia, Mali și Republica Centrafricană, țări sursă pentru migrația ilegală ce are ca destinație Europa.

Mercenarii Wagner sunt implicați de asemenea și în luptele duse de ruși pe teritoriul Ucrainei, de exemplu, în asaltul pentru preluarea controlului orașului Bakhmut, relatează Reuters.

Acuzații similare au venit și din partea ministrului de externe Antonio Tajani, care a declarat presei, în timpul unei vizite în Israel, că este „îngrijorător” de faptul că mulți dintre migranții sosiți în ultimul timp în Italia provin din zone „controlate de grupul Wagner”.

Ca răspuns, șeful lui Wagner, Yevgeny Prigojin, a postat un răspuns plin de insulte pe canalul său Telegram, negând orice implicare și numindu-l pe ministru un „mudak”, o insultă dură în rusă.

„Crosetto ar trebui să privească mai puțin în alte direcții și să se ocupe de propriile probleme, pe care probabil nu a reușit să le rezolve. Nu avem cunoștință despre ce se întâmplă cu criza migrației, nu avem de-a face cu ea. Avem multe din propriile noastre probleme de rezolvat”, a adăugat Yevgeny Prigojin.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: