joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2023

Evgheni Prigojin, liderul forţei de mercenari Wagner Group, a anunțat vineri, brusc şi dramatic, că forţele sale vor părăsi oraşul ucrainean Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut.

Anunțul apare după ce anterior Prigojin a postat un videoclip violent ca imagine şi limbaj în care îi acuza pe şefii armatei regulate ruse că nu i-au furnizat munţie şi că sunt responsabili pentru moartea a zeci de luptători ai săi.

„Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că la 10 mai 2023 suntem obligaţi să transferăm poziţiile din aşezarea Bahmut către unităţile Ministerului Apărării şi să retragem ceea ce a mai rămas din Wagner în taberele logistice pentru a ne obloji rănile. Retrag unităţile Wagner din Bahmut pentru că în lipsa muniţiilor, sunt condamnate să piară fără sens”, a anunțat Evgheni Prigojin.

”Şoigu! Gherasimov! Unde sunt c**** sunt muniţiile?”


Anterior, șeful Wagner a acuzat din nou conducerea armatei ruse că refuză să-i livreze muniţii. Într-o înregistrare extrem de dură, el a filmat zeci de cadavre ale mercenarilor săi şi, folosind un limbaj injurios, se adresează direct ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, care comandă operaţiunile din Ucraina.

„Şoigu! Gherasimov! Unde sunt c**** sunt muniţiile?”, strigă şeful Wagner, vituperând la adresa conducerii armatei ruse: „Uitaţi-vă la ei, ticăloşilor (…) vă odihniţi în cluburi scumpe (…) copiii voştri fac videoclipuri pe YouTube (…) credeţi că aveţi dreptul să dispuneţi de vieţile lor?”, ţipă el.

„Au venit aici ca voluntari şi au murit pentru ca voi să vă îndopaţi în birourile voastre”, acuză oligarhul care a făcut avere graţie contractelor de catering pe care le-a avut cândva cu armata rusă.

Relaţiile dintre Progojin şi Kremlin sunt tensionate de mai multe luni.


În februarie, şeful grupului paramilitar lansase acuzaţii de „trădare” împotriva liderilor armatei ruse. Într-o înregistrare audio publicată de serviciul său de presă, el a fost auzit îndemnându-i pe ruşi să facă presiuni asupra armatei pentru a le furniza muniţie oamenilor săi.

„Dacă fiecare rus, la nivelul său – nu chem pe nimeni la proteste – ar spune doar ‘Daţi obuze pentru Wagner’ (…) atunci ar fi deja ceva important”, a spus șeful Wagner într-un apel fără precedent în Rusia, unde criticile cu referire la război sunt interzise.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: