vineri

19 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2022

Deputați din toate grupurile politice membre ale Parlamentului European au cerut Consiliului să includă Grupul Wagner pe lista organizațiilor teroriste. Gruparea mercenară privată înființată de Evgeny Prigozhin (foto), apropiat aliat al lui Vladimir Putin, a fost implicată în conflicte majore, în Ucraina, Siria, Sudan, Mozambic și Republica Centrafricană, între altele.

Europarlamentari reprezentând întregul spectru politic al Parlamentului, de la ID de extremă-dreapta până la Stânga, Renew, PPE, S&D și Verzii au trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, și premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului.

Invocând „încălcările continue ale dreptului internațional în Ucraina” de către Wagner și „implicarea lor anterioare în alte conflicte”, europarlamentarii spun că gruparea ar trebui desemnată organizație teroristă.

Departamentul de Stat al SUA vede din ce în ce mai multe „dovezi ale crimelor de război sistemice”


Rușii au ucis, torturat și răpit ucraineni în mod sistematic, care ar putea implica înalți oficiali în crime de război, a declarat luni ambasadorul Departamentului de Stat al SUA pentru justiția penală globală.

Există tot mai multe dovezi că invadarea Ucrainei de către Rusia „a fost însoțită de crime de război sistemice comise în fiecare regiune în care au fost desfășurate forțe ruse”, a spus ambasadorul general Beth Van Schaack.

Dovezile culese în zonele eliberate de Ucraina indică atacuri „deliberate, nediscriminatorii și disproporționate” împotriva populațiilor civile, abuzuri în detenție asupra civililor și a prizonierilor de război, îndepărtarea forțată a cetățenilor ucraineni – inclusiv a copiilor – în Rusia, crime asemănătoare execuțiilor și violență sexuală, ea a spus reporterilor.

Beth Van Schaack reprezintă SUA în fața organismelor globale care investighează crimele de război și a numit situația actuală din Ucraina drept un „nou moment de la Nürnberg”.


Beth Van Schaack a refuzat să spună în mod specific dacă președintele Vladimir Putin ar putea fi urmărit penal pentru crime de război în Ucraina. Dar ea a spus că procurorii „vor urmări probele acolo unde ne conduc”. Conform dreptului internațional, doctrina responsabilității superioare permite ca urmăririle penale „să urce până la capătul lanțului de comandă”, a spus ea.

Penelele de curent din Ucraina vor dura până în martie 2023

Ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, cel puțin, a anunțat luni șeful unui important furnizor ucrainean de energie, citat de The Guardian.

Guvernul ucrainean a lansat o campanie de evacuare gratuită a oamenilor din Herson și din Mikolaiv, regiuni în care au fost distruse rețelele de energie și alimentare cu apă potabilă. Cei evacuați sunt relocați în regiuni mai sigure din Ucraina.

Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost distrusă de atacurile rusești, a declarat președintele Volodymyr Zelenskii, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad sub zero.

Sergey Kovalenko, șeful principalului furnizor privat de energie, YASNO, al Kiev, a declarat că muncitorii se grăbesc să finalizeze reparațiile înainte de sosirea frigului de iarnă. „Aș dori ca toată lumea să înțeleagă: cel mai probabil, ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie”, a anunțat Sergey Kovalenko.

Rusia spune că a renunțat să mai schimbe guvernul Ucrainei

Rusia anunță că „nu mai are în vizor” schimbarea guvernului în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țara sa „nu intenționează ca operațiunea specială să schimbe guvernul din Ucraina”, transmite Sky News.

Acest lucru este în contrast cu începutul invaziei din februarie, când Moscova a anunțat ca obiectiv schimbarea guvernului ucrainean și instalarea unui regim prietenos cu Rusia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: