vineri

26 aprilie, 2024

14 martie, 2022

Rusia se pregătește să își plătească în ruble dobânzile aferente unui împrumut în dolari, decizie care i-a determinat pe mulți analiști să pună sub semnul întrebării capacitatea țării de a-și onora obligațiile față de deținătorii de obligațiuni, în special titluri în valută.

Cea mai mare temere vizează eventuale efecte de contagiune ale unei potențiale intrări în incapacitate de plată (default). Specialiștii se tem de efectele asupra corporațiilor ruse care au datorii de plătit datorii externe, mai degrabă decât asupra altor state.

”Guvernul Rusiei pare să se îndrepte către o incapacitate de plată a datoriilor în valută, pentru prima dată de la revoluția bolșevică. Acest lucru nu va afecta capacitatea guvernului rus de a se autofinanța (dincolo de efectele generate deja de sancțiuni) și pare puțin probabil că se va răsfrânge în alte părți. Riscul mai mare este acela că ar putea fi un preludiu al neîndeplinirii obligațiilor de plată ale corporațiilor rusești, ale căror datorii externe sunt de peste patru ori mai mari decât cele ale statului”, comentează specialiștii Capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.


Rusia a intrat în default ultima dată în 1998, când nu a reușit să-și plătească creditorii interni.

Ultimul default extern a avut loc în 1918, când Lenin a refuzat să admită obligațiile guvernului față de creditorii străini.

Rusia vrea să plătească în ruble

Ministerul rus al finanțelor a anunțat luni că a aprobat deja ordinul de plată a datoriilor scadente în valută, dar a avertizat că plățile ar putea fi făcute în ruble dacă sancțiunile vor preveni băncile să onoreze tranzacția în moneda în care au fost emise titlurile de datorie, scrie Reuters.

Actualele sancțiuni prevăd pe de o parte înghețarea activelor băncii centrale a Rusiei, care nu mai are astfel acces la rezervele sale valutare în dolari și în euro, iar pe de altă parte blocarea accesului băncilor ruse la sistemul de tranzacționare SWIFT, prin care ar fi realizate în mod normal aceste transferuri. Anton Siluanov, ministrul rus al finanțelor, susține că Rusia are fondurile necesare plăților.


”Afirmațiile conform cărora Rusia nu își poate îndeplini obligațiile privind serviciul datoriei publice sunt neadevărate. Avem fondurile necesare pentru a ne respecta obligațiile”, a comentat Anton Siluanov, ministrul finanțelor.

Siluanov susține că a cerut deja băncilor executarea plății.

”Dacă vedem complicații în executarea ordinului (de plată, n.r.), atunci marți vom pregăti un ordin de transfer în echivalentul în ruble”, a spus el.

Răscumpărarea obligațiunilor în valută în ruble ar putea fi asemuită cu o intrare în incapacitate de plată, Siluanov acuzând țările occidentale că încearcă să determine acest lucru.

”Înghețarea conturilor în valută ale băncii centrale și ale guvernului poate fi văzută ca o dorință a mai multor țări occidentale de a organiza un default artificial al Rusiei”, a precizat el.

Moscova trebuie să realizeze miercuri o plată în valoare de 117 milioane de dolari, care reprezintă dobânda pentru două emisiuni de obligațiuni în dolari, cu o maturitate de 30 de ani.

Duminică, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că un default Rusiei nu mai este ”improbabil”, deoarece sancțiunile occidentale înseamnă că Moscova nu poate accesa o mare parte din rezervele sale valutare.

”În ceea ce privește serviciul datoriei, pot spune că nu ne mai gândim la neplata Rusiei ca la un eveniment improbabil. Rusia are bani pentru a-și achita datoria, dar nu-i poate accesa. Ceea ce mă îngrijorează mai mult este că există consecințe care depășesc granițele Ucrainei și Rusiei”, a declarat Georgieva.

Potrivit declarațiilor făcute de Siluanov, sancțiunile externe au înghețat în jur de 300 de miliarde de dolari din cele 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le are sub formă de rezerve.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: