joi

11 aprilie, 2024

2 martie, 2022

Banca centrală a Rusiei a suspendat plățile de cupoane către proprietarii străini de obligațiuni ruse, cunoscute drept OFZ, precizând că este vorba despre o măsură temporară de consolidare e pieței interne în urma sancțiunilor internaționale, transmite Bloomberg.

Instrucțiunea a fost emisă de banca centrală a Rusiei ca parte a unui set mai amplu de măsuri adoptate săptămâna aceasta, printre care înghețarea vânzării de active locale de către investitori străini. Este incert cât timp se va aplica măsura.

„Emitenții au dreptul de a lua decizii cu privire la plata dividendelor și la efectuarea altor plăți”, a spus banca centrală într-un răspuns prin e-mail. „Cu toate acestea, plățile în sine nu vor fi efectuate de către depozitari și registratori către clienții străini. Acest lucru este valabil și pentru OFZ”, a adăugat instituția.


Decizia a fost luată pentru evitarea vânzării masive de ”titluri de stat rusești, retrageri de fonduri de pe piața financiară rusă și pentru a sprijini stabilitatea financiară”, a mai explicat banca centrală.

Aproape jumătate dintre rezervele financiare ale Rusiei sunt înghețate ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident în urmă războiului din Ucraina.

Banca centrală a Rusiei a anunțat încă de luni măsuri de înăsprire a controlului capitalului, care vizează interzicerea transferului de valută în străinătate. Deși instituția a clarificat inițial că pasul nu a avut ca scop oprirea serviciului datoriei, unii investitori și economiști au avertizat că formularea decretului ar putea echivala cu o neplată a împrumuturilor care ajung la scadență în această perioadă.

Cei mai expuși investitori

Allianz SE, BlackRock Inc. și Vanguard Group se numără printre cei mai mari deținători de datorie externă a Rusiei, cunoscuți sub numele de OFZ, conform datelor compilate de Bloomberg.


Allianz are echivalentul a aproximativ 2,2 miliarde de dolari, în timp ce BlackRock are puțin peste un miliard de dolari. Vanguard este al treilea cel mai mare deținător de titluri de stat în valută emise de guvernul rus, cu aproximativ 790 de milioane de dolari, urmat de capital Group și Legg Mason.

(Citiți și: ”Europa în cleștele dintre Rusia și China”: Au apărut CRONICILE Nr. 87. Titlurile și autorii”)

Guvernul de la Kremlin a fost preocupat în ultimii ani de reducerea datoriei externe a Rusiei, pentru a nu depinde de investitorii străini. Potrivit celor mai recente date, deținerile străine totale a datoriei ruse se ridică la circa 64 de miliarde de dolari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: