miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iunie, 2022

Rusia se apropie de prima incapacitate de plată a serviciului datoriei suverane din ultimele decenii, unii deținători externi de obligațiuni ruse anunțând că nu și-au primit dobânzile scadente duminică, transmite Reuters.

Este vorba despre dobânzi în valoare de 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni obligațiuni, una denominată în dolari și alta în euro, ambele scadente pe 27 mai. Plățile au avut o perioadă de grație de 30 de zile, care a expirat duminică.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a anunțat că a efectuat plățile către Depozitarul Național de Reglementări (NSD) în euro și în dolari, adăugând că și-a îndeplinit obligațiile. Unii deținători taiwanezi de obligațiuni nu au primit însă banii nici luni, potrivit unor surse Reuters.


Rusia s-a confruntat cu mari dificultăți în ceea ce privește continuarea plăților aferente obligațiunilor restante în valoare de 40 de miliarde de dolari, în contextul în care amplele sancțiunile occidentale au tăiat accesul țării de la sistemul financiar global și au făcut activele sale nedezirabile pentru mulți investitori.

Kremlinul a afirmat în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată. Moscova a acuzat însă Occidentul că încearcă să forțeze un faliment al Rusiei cu ajutorul sancțiunilor care îi blochează accesul la rezervele valutare internaționale.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi prima neplată a obligațiilor internaționale de la revoluția bolșevică în urmă cu mai bine de un secol s-au lovit de un obstacol de netrecut la sfârșitul lunii mai, când Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova de la efectuarea plăților.

Un default formal ar fi în mare măsură simbolic având în vedere că Rusia nu poate împrumuta nici acum bani de pe piețele financiare internaționale și nici nu are nevoie propriu-zisă datorită veniturilor ridicate de exporturile de petrol și gaze, stigma unui faliment ar afecta totuși costurile la care se va împrumuta în viitor.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: