joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iulie, 2022

Guvernul rus va putea obliga companiile să aprovizioneze armata cu bunuri și să-și oblige angajații să lucreze ore suplimentare, prevăd două legi votate în Duma de Stat, menite să sprijine războiul Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

Măsurile marchează o trecere a Rusiei într-o paradigmă de economie de război, la aproape 19 săptămâni de la invazia pe care o descrie drept o „operație militară specială”.

„Presiunea asupra industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme și muniție, este necesară optimizarea activității complexului militar-industrial și a întreprinderilor care fac parte din lanțurile de cooperare”, a spus vicepremierul Iuri Borisov.


Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar a fost respinsă într-o încercare inițială de a cuceri capitala Kiev și a suferit pierderi grele în oameni și echipament. A făcut totuși progrese treptate în estul țării, unde a finalizat capturarea regiunii Lugansk duminică.

Occidentul a răspuns cu valuri succesive de sancțiuni, a intensificat livrările de arme către Ucraina și a întărit forțele NATO din estul Europei – toate mișcările pe care Moscova le vede ca parte a unui „război proxy” împotriva Rusiei.

„Chiar acum, când țările din Occidentul își consolidează prezența militară la granița cu Rusia, intensifică presiunea sancțiunilor, sporesc livrările de arme către Ucraina, importanța adoptării proiectelor de lege nu poate fi supraestimată”, le-a spus Borisov parlamentarilor.

Unul dintre cele două proiecte de lege, ambele adoptate în unanimitate de către Duma de Stat, în primă lectură, camera inferioară a parlamentului rus, prevede că statul ar putea impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, solicitând firmelor să furnizeze bunuri și servicii armatei.


Al doilea proiect de lege ar modifica codul muncii pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru și de a stabili zilele libere la anumite companii. Angajații întreprinderilor care furnizează bunuri armatei ar putea fi obligați să lucreze noaptea, în weekend și de sărbători. De asemenea, li s-ar putea interzice concediul.

Borisov a spus că orele suplimentare nu vor fi folosite la scară masivă, iar angajații vor primi un salariu suplimentar.

Ambele proiecte de lege trebuie să fie supuse la încă două lecturi în Duma de Stat, unde purtătorul de cuvânt Vyacheslav Volodin a declarat că discuțiile vor continua cu ușile închise miercuri. Acestea trebuie apoi revizuite de camera superioară a parlamentului și semnate de președintele Vladimir Putin pentru a deveni lege.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: