luni

15 aprilie, 2024

26 iunie, 2022

Liderii G7, reuniți duminică pentru în cadrul unui summit de trei zile care are loc în Alpii Bavarezi, caută un acord pentru a impune un „plafon de preț” petrolului rusesc, liderii celor mai puternice naţiuni ale lumii concentrându-se pe măsuri de reducere a capacităţii Rusiei de a finanța războiul din Ucraina, transmite Financial Times.

Scopul ar fi ca numeroase state din afara G7 să impună un plafon la prețul plătit pentru petrolul rusesc, pentru a limita beneficiile pe care preţurile în creştere ale ţiţeiului le aduce maşinăriei de război de la Kremlin. De asemenea, un astfel de plafon ar atenua impactul prețurilor mai mari la energie asupra economiilor occidentale.

Ideea a fost puternic promovată de SUA şi este susţinută de Franţa, potrivit unor surse Reuters. Deși Germania a avut de mult rezerve în privința acestui plan, comentariile recente ale oficialităților germane sugerează că Berlinul este de acord cu această idee.


Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că liderii G7 vor discuta limitarea prețului petrolului în următoarele ore, subliniind necesitatea unei „viziuni clare” și a conștientizării posibilelor efecte secundare.

(Citiți și:Surse: Liderii G7 urmează să interzică importurile de aur din Rusia”)

În mai, UE a decis introducerea unui embargo treptat asupra petrolului rusesc. Măsurile sunt de așteptat să reducă exporturile de petrol ale Rusiei către UE cu 90% până la sfârșitul acestui an.

Provocările economiei mondiale

Reuniunea liderilor G7 are loc în contextul în care consecințele războiului din Ucraina aruncă o umbră din ce în ce mai mare asupra economiei globale. Blocada porturilor ucrainene a împins prețurile alimentelor la maxime record, iar decizia Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze către Europa amenință să declanşeze o nouă criză energetică.

Pe măsură ce inflația crește și băncile centrale răspund prin creșteri tot mai agresive ale dobânzilor, economiștii din întreaga lume își reduc previziunile de creștere, avertizând chiar și cu privire la riscul unei recesiuni.


Întâlnirea, care are loc Schloss Elmau, este găzduită de cancelarul german Olaf Scholz. Lui i s-au alăturat liderii din SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Japonia și Canada. Argentina, Africa de Sud, Senegal, Indonezia și India au fost invitate ca țări „partenere”.

Liderii G7 au anunțat duminică că vor interzice importurile de aur rusesc, ca parte a eforturilor de a impune noi sancțiuni împotriva Moscovei. „Trebuie să înfometăm regimul Putin”, a spus premierul britanic Boris Johnson. „Marea Britanie și aliații noștri fac exact asta.”

Mesajul pentru Ucraina

Un oficial german a spus că în ceea ce privește Ucraina, G7 ar urma să transmită un „mesaj de unitate” și un „semnal de sprijin” pentru Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va alătura summit-ului prin videoconferinţă luni.

Johnson a reiterat duminică necesitatea menținerii consensului în fața agresiunii ruse, avertizând că ar putea exista „oboseală” în rândul „populațiilor și politicienilor”. Întrebat dacă este îngrijorat de slăbirea sprijinului pentru Ucraina, Johnson a răspuns: „Cred că există presiune și există anxietate, trebuie să fim sinceri în privința asta”.

Ideea unui plafon al prețului petrolului vine într-un moment în care experții sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la impactul sancţiunilor. În ciuda restricțiilor occidentale asupra importurilor de petrol din Rusia, veniturile Rusiei din exporturile de petrol nu au scăzut , deoarece prețul țițeiului a crescut puternic.

Cum ar funcţiona plafonul la preţul ţiţeiului

Un înalt oficial german a declarat că au loc „discuții intense” cu privire la modul în care va fi implementat un plafon de preț și cum va funcționa acesta cu sancțiunile occidentale și japoneze.

„Problemele pe care trebuie să le rezolvăm nu sunt banale, dar suntem pe drumul cel bun spre a ajunge la un acord”, a spus el.

În cadrul schemei de plafonare a prețului petrolului, Europa ar limita disponibilitatea serviciilor de transport maritim și de asigurare care permit transportul petrolului rusesc în întreaga lume, impunând ca serviciile să fie disponibile numai dacă plafonul de preț ar fi respectat de către importatorul de petrol. O restricție similară privind disponibilitatea serviciilor financiare din SUA ar putea oferi schemei un impact suplimentar.

Plafonul necesită o cooperare amplă între numeroase ţări

Scholz a subliniat că acest concept ar necesita o implicare pe scară largă în întreaga lume pentru a fi eficient.

De asemenea, ar necesita ca UE să-și modifice interdicția de a asigura transporturile de țiței rusești – introdusă împreună cu interzicerea importurilor de petrol pe mare – ceva care necesită acceptul tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Marea Britanie este un pion important, având în vedere că este gazda pieței asigurărilor Lloyd’s. UE și Regatul Unit au convenit deja să se coordoneze cu privire la interdicția asigurărilor, dar Londra nu și-a finalizat încă schema.

La summit-ul lor, liderii G7 vor discuta, de asemenea, cum să evite o „criză a foamei”, pe fondul insecurității alimentare în creștere cauzată de războiul din Ucraina. Ei vor discuta, de asemenea, o propunere germană pentru un „club climatic” în care țările participante își vor coordona eforturile de decarbonizare a economiilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: