joi

25 iulie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

23 iunie, 2022

Guvernul și Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), care reunește cele mai importante organizații ale mediului de afaceri din țară, au încheiat un acord de consultări care redefinește „prioritățile pentru economia țării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani și al schimbărilor majore pe care le anticipăm”, spune un comunicat al CDR emis joi.

Membrii CDR consideră că este important să existe acest dialog structurat între mediul de afaceri și Guvernul României pentru a putea face față provocărilor pe care le anticipăm în perioada următoare.

Este vizată valorificarea Planului Național pentru Redresare și Reziliență și creșterea competitivități economiei românești.


„Acordul de colaborare nu își propune să creeze un canal nou de consultare și nici să excludă alte părți legitime și interesate, ci este mai degrabă angajamentul organizațiilor membre CDR de a veni în fața Guvernului cu puncte de vedere comune pe aceste teme de importanță majoră”, spune sursa citată.

Cele 6 teme strategice propuse Guvernului de CDR

Acordul vine în urma consultărilor pe marginea celor 6 teme strategice care vor face obiectul dialogului.

Ambele părți s-au angajat că vor exista întâlniri periodice în care vor depune eforturi pentru a progresa pe aceste teme importate cum sunt:

 • „1. Stabilitatea macro-economică trebuie atinsă prin creșterea competitivității economiei românești, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și atragerea de noi investiții.
  • Plecând de la necesitatea unui cadru fiscal predictibil și reducerii deficitului bugetar, sunt imperative digitalizarea administrației fiscale, combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget, fără schimbări ale cadrului fiscal care să nu fie discutate cu mediul de afaceri.
 • 2. Alocarea eficientă și fără întârziere a resurselor bugetare și europene pentru redresare și reziliență. Este esențial ca PNRR să fie implementat fără întârzieri astfel încât România să poată utiliza complet sumele disponibile prin acest mecanism esențial pentru modernizarea statului.
  • Îmbunătățirea accesului la finanțare al firmelor, adresarea provocărilor structurale ale mediului privat, mobilizarea resurselor financiare prin piața de capital sunt, de asemenea, necesare pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare față de Vestul Europei.
 • 3. Dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile agreate la nivelul Uniunii Europene. Este necesar un nou model de piață a energiei sub toate aspectele ei, creșterea eficienței energetice și sprijinirea tehnologiilor mai puțin dăunătoare mediului înconjurător.
  • Sunt imperative susținerea tranziției accelerate spre o economie circulară și reforme structurale în domeniile managementului deșeurilor.

Digitalizarea și debirocratizarea

 • 4. Modernizarea interacțiunii dintre mediul public și cel privat prin digitalizare și debirocratizare, prin modernizarea legislației care are un impact profund asupra activității companiilor din România, dar și prin îmbunătățirea capacității administrative și a organizării instituționale Reducerea corupției, a risipei administrative, predictibilitatea legislativă și îmbunătățirea actului de justiție rămân prioritare.
 • 5. Educația și reforma educației pentru a putea face față provocărilor din următorul deceniu rămân importante pentru mediul de afaceri.
  • România trebuie să remedieze analfabetismul funcțional, să-și modernizeze școlile și să echipeze profesorii cu principii noi și moderne de predare, totul într-un cadru transparent și în dialog cu toți cei interesați.
 • 6. Sănătatea rămâne o prioritate și un domeniu unde România are multe decalaje de recuperat. Sunt necesare investiții pentru modernizarea spitalelor și pentru adaptarea lor la noile tendințe din telemedicină. Sistemul de sănătate trebuie digitalizat și transparentizat.
  • Sunt necesare investiții semnificative în programele naționale de prevenție și în educația sanitară a cetățenilor”, spune documentul CDR.

***


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: